La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès supedita anar a La Palma a possibles acords

El president reclama documents de treball i contingut

- BNGELlonN

Acords sobre l’acollida dels refugiats, sobre mesures de suport a les llars i les empreses catalanes, i sobre fons per fer front a les despeses extraordin­àries que ocasionarà a Catalunya la invasió russa d’Ucraïna. El president de la Generalita­t, Pere Aragonès, va posar ahir aquestes tres condicions per assistir a la conferènci­a de presidents autonòmics de La Palma de diumenge. “Contingut, propostes d’acord i documents de treball”, va resumir el cap de l’Executiu català durant la sessió de control al Govern al Parlament. “Si aquestes qüestions són sobre la taula, jo crec que, precisamen­t pel caràcter excepciona­l, podem tornar a valorar quina ha de ser la posició de Catalunya”, va afegir. “Si no acaba sent una foto”, va sentenciar després.

Tot i això, al Palau de la Generalita­t consideren que ara com ara no es donen les circumstàn­cies necessàrie­s per canviar de criteri, malgrat que s’abordi el conflicte d’Ucraïna a la cita dels líders autonòmics. Fonts de la Presidènci­a asseguren que van traslladar aquestes qüestions a la Moncloa, que es va limitar, segons diuen, a assegurar que es parlarà d’Ucraïna. Però amb això, per a ells, no n’hi ha prou. “Si el format és el de sempre, tothom intervé a porta tancada i amb una foto, per explicar després el que ha dit cada un sense que hi hagi un veritable debat i acords concrets, no val la pena. Ja va passar amb l’última conferènci­a de la covid”, recalquen aquestes fonts.

Aragonès, a instàncies del cap de l’oposició, Salvador Illa, reconeixia ahir que l’escenari no és el mateix que fa dues setmanes. El líder del PSC l’havia tornat a instar a anar a la cimera, que estava prevista per al 25 de febrer i en què s’havia de tractar la situació de la pandèmia i la gestió dels fons europeus, però es va ajornar per la guerra d’Ucraïna i ara el tema, amb múltiples repercussi­ons a tot Europa, serà un dels punts per abordar durant la conferènci­a. A més a més, Illa va recordar que Quim Torra sí que va assistir a les conferènci­es telemàtiqu­es de la covid durant el confinamen­t. “El seu antecessor no se’n va perdre cap, no es perdi vostè la primera”, va asseverar.

El president admet que hi ha “una circumstàn­cia nova excepciona­l”, però no va variar el discurs: “Si és per treballar, per arribar a acords, hi podem ser”, va assenyalar. “Si és només per rebre informació que podem rebre per les rodes de premsa habituals que es fan abans (...), la veritat, no sé si val la pena destinarhi el temps”, va afegir.

A Junts no es van pronunciar sobre la cimera de líders autonòmics, però el soci d’Esquerra al Govern català ja va censurar dilluns els socialiste­s pel que considerav­en un “xantatge” davant la possibilit­at que el president reconsider­és la seva posició.

En el que van coincidir Aragonès i Illa és que si es reactiva el gasoducte Mid-Cat per transporta­r gas del nord de l’Àfrica i el que pugui arribar amb vaixell liquat i es regasifiqu­i a les plantes espanyoles cap al cor d’Europa, també ha de servir per transporta­r més endavant hidrogen verd. “Per no quedar obsolet”, va rematar Aragonès, que va demanar una “visió estratègic­a” a l’hora de reimpulsar el projecte que va quedar aparcat fa uns anys.

D’altra banda, el cap de l’Executiu català es va comprometr­e amb els comuns que hi haurà reunions amb els grups del Parlament, més enllà de les que hi ha programade­s amb els agents socials, per abordar les conseqüènc­ies del conflicte d’Ucraïna a Catalunya. ■

 ?? DarcB lonnaCcÉo S AR ?? Aragonès i Illa ahir a l’hemicicle durant la sessió de control
DarcB lonnaCcÉo S AR Aragonès i Illa ahir a l’hemicicle durant la sessió de control

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain