La Vanguardia (Català-1ª edició)

El territori de l’inexplicab­le

- Màrius Carol

La política no pot ser el territori de l’inexplicab­le. El més dolent no és allò que la gent no entén, sinó el que els polítics no són capaços d’explicar. Sovint, els governants viuen encapsulat­s a la bombolla dels seus partits i perden la connexió amb la realitat. I recórrer als estrategs de capçalera a fi que construeix­in relats sobre decisions errònies, matusseres o poc meditades no és la millor solució. És més, el desconcert pot augmentar als ulls dels ciutadans. I la resultant pot ser el descrèdit, que sol ser inestable i invisible a simple vista, però que en els últims anys s’expandeix com si es tractés d’un gas en la vida pública.

Un exemple de com de difícil resulta aclarir allò que no es pot explicar racionalme­nt, l’hem vist al Parlament, on el president de la Generalita­t ha insistit en la ne

No s’entendria que Aragonès no anés a la reunió de presidents sobre Ucraïna

gativa a anar a la conferènci­a de presidents autonòmics a La Palma, diumenge vinent. S’han compromès a anar-hi tots, menys Pere Aragonès. Però si abans semblava una desconside­ració als habitants d’aquesta illa canària que van patir els efectes devastador­s del volcà, ara el despropòsi­t és més gran, quan s’hi vol abordar la manera d’afrontar la crisi de refugiats i de recursos provocada per la guerra a Ucraïna. Aragonès ha tornat a dir que no pensen anar a una conferènci­a buida i Salvador Illa li ha replicat que, si Catalunya està amb Ucraïna, el seu president no hi pot faltar.

L’argument del republicà resulta escàs. S’escuda en el fet que falta contingut a la trobada, ja que s’hauria de parlar de coordinaci­ó, de mesures de suport i de fons. I s’ha reafirmat en l’opinió que el Govern espanyol només busca una foto, la qual cosa és una manera de tractar de comparses els altres setze presidents.

Sona molt estrany que Aragonès no pugui trucar Pedro Sánchez per reclamar-li una agenda més concreta per a l’acte de diumenge. Tan fàcil com això. D’una altra manera sembla voler manifestar una superiorit­at moral sobre la resta, acceptant només el diàleg bilateral amb el Govern d’Espanya. I són temps per fer amics, no per posar-se estupendos. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain