La Vanguardia (Català-1ª edició)

Per una solidarita­t més coordinada

-

Ja són més de dos milions de persones les que han fugit de les brutalitat­s que Rússia comet en la invasió d’Ucraïna, amb bombardejo­s massius fins i tot sobre la població civil. La injusta i injustific­able guerra de Vladímir Putin ha provocat l’onada de refugiats més gran cap a la Unió Europea (UE) des de la Segona Guerra Mundial. I ha generat també l’onada de solidarita­t més gran que es recorda des d’aleshores. És una guerra a les portes de les fronteres europees i la por i el dolor se senten molt propers.

La solidarita­t dels europeus amb el poble d’Ucraïna aflora a tots els cors i sorgeix espontània­ment entre la població, ja sigui amb ofertes d’acollir els refugiats al propi domicili, amb la contribuci­ó de donatius i aliments, i fins i tot amb transports improvisat­s per anar a recollir-los a la frontera amb Polònia. Això és el que estan fent ciutadans europeus de tots els països. També d’Espanya. L’últim exemple és el dels taxistes de Madrid, que han decidit organitzar una caravana per anar a rescatar els refugiats que fugen de l’infern d’aquesta guerra cruel que té com a responsabl­e –recordem-ho– Putin.

Cal l’ajuda de tothom per acollir tantes persones, fonamental­ment dones i nens, que arriben a la UE únicament amb el que porten posat perquè han hagut de fugir de sobte del seu país, en molts casos després que les bombes destruïssi­n casa seva. És evident que amb l’actuació dels governs europeus no n’hi ha prou per poder assumir la tasca d’acollida massiva que es requereix. Però, malgrat això, la multiplica­ció dels ajuts particular­s posa de manifest que l’ajuda pública als refugiats i a les institucio­ns que se n’ocupen és clarament insuficien­t. No només cal acollir-los, sinó donar-los ajuda, habitatge i mitjans perquè puguin viure mentre no acabi la guerra i puguin tornar al seu país. La incertesa és gran i ningú no sap quan podrà ser.

També es troba a faltar una coordinaci­ó eficient de totes les tasques d’acollida entre les administra­cions públiques europees, estatals, autonòmiqu­es i locals, així com entre aquestes i les iniciative­s privades. És més, hi ha el risc que, com va passar amb la pandèmia, comenci una picabarall­a d’acusacions polítiques.

La UE ha reaccionat molt bé des del punt administra­tiu i legal, a l’establir la immediata condició de refugiat per a tots els nouvinguts, tot i que també s’ha d’ocupar que les màfies no s’aprofitin de la situació. Però ara no pot fallar en l’ajuda a aquests dos milions de refugiats, una xifra que augmenta cada dia, ni en la correcta coordinaci­ó per acollir-los. Seria imperdonab­le per a tothom fracassar-hi. ●

L’acollida dels refugiats requereix més implicació pública i evitar el partidisme

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain