La Vanguardia (Català-1ª edició)

La decisió d’Abu Dhabi

- Sergio Vila-Sanjuán

Sa Majestat el Rei respecta i comprèn la voluntat de Sa Majestat el Rei Joan Carles”, acabava el comunicat fet públic dilluns passat que transcrivi­a la carta del monarca emèrit a Felip VI, on anunciava que tenia la intenció de continuar residint “de manera permanent i estable a Abu Dhabi, on he trobat tranquil·litat, especialme­nt per a aquest període de la meva vida”.

Aquest comunicat ve després de l’arxivament, per part de la Fiscalia General de l’Estat (i, abans, de la Fiscalia suïssa), de les investigac­ions sobre Joan Carles I. I té lloc dos anys després que Felip VI, en la que devia ser una de les iniciative­s més dures de la seva vida, fes pública la retirada d’assignació al seu pare, alhora que renunciava a la seva herència. Uns mesos més tard Joan Carles I s’instal·lava a la capital de la Unió dels Emirats Àrabs, tal com ha informat aquí Mariángel Alcázar.

En els àmbits més monàrquics, la llunyania autoimposa­da ha dividit les opinions. Per uns, es tracta d’una

La llunyania de Joan Carles I ha dividit les opinions en els àmbits monàrquics

mesura intel·ligent i prudent. L’home que va tornar el prestigi a la institució monàrquica al segle XX contribuïa al seu desprestig­i al segle XXI, mentre el seu fill s’enfrontava a reptes decisius. Per d’altres, que el cap de l’Estat que va aturar el 23-F visqués la vuitentena lluny d’Espanya constituïa una gran injustícia.

La monarquia, va escriure Carlos Seco Serrano, exerceix una missió integrador­a i conciliado­ra, per l’equidistàn­cia dels sectors socials i polítics i per la dimensió ancestral, que sintetitza processos històrics molt dispars. En això rau la seva màgia. En la història de llarga durada –que diria Fernand Braudel– Joan Carles I tindrà un paper destacat pels seus serveis a la democràcia. En la crònica del present, actuacions que ell mateix assegura que “lamenta sinceramen­t” han creat un lògic rebuig i generen discòrdia.

A Felip VI li ha correspost assumir la Corona en els temps durs de la crisi econòmica, el procés, la pandèmia, ara Ucraïna. Amb molta feina, serietat i alhora un tarannà proper, ben flanquejat per la reina Letizia, està restaurant un simbolisme que havia quedat perjudicat: el de la figura que pot unificar el sentir d’una àmplia col·lectivitat. La carta del pare apunta a facilitar la seva tasca, i li resta arestes polèmiques. La d’Abu Dhabi sembla una decisió encertada. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain