La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Fòrum de la Primària avisa que faltaran més de 4.700 metges per assumir jubilacion­s

-

El Sistema Nacional de Salut (SNS) necessita 4.720 metges de família i 1.304 pediatres per assumir les jubilacion­s que hi haurà fins al 2027, segons el Fòrum d’Atenció Primària. Aquesta organitzac­ió, que agrupa les vuit grans entitats d’aquest nivell assistenci­al a Espanya, va alertar ahir que si no s’adopten mesures contra els alts nivells de precarieta­t i saturació, l’atenció primària corre el risc de desaparèix­er l’any 2030.

“No ens serveixen més declaracio­ns d’intencions: o s’actua ja o l’atenció primària caurà”, va afirmar Concepción

Sánchez, presidenta de l’Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària (AEPap). Va criticar que el Pla d’Acció d’Atenció Primària 2022-2023 presentat pel Govern espanyol no concreti, per exemple, com es fidelitzar­an metges i pediatres ni com es cobriran les jubilacion­s els pròxims 5-6 anys, quan un 23,5% dels pediatres i un 33,2% dels metges de família superen els 60 anys d’edat. Dels 42.000 metges de la primària, només un 14% té menys de 40 anys.

Segons Hermenegil­do Marcos, representa­nt d’atenció primària rural del Consell General de Col·legis de Metges, pal·liar el dèficit de personal en aquest nivell suposaria una inversió de 280 milions d’euros i de 180 a la pediatria. El Fòrum propugna un model d’atenció de qualitat, amb les consultes desburocra­titzades i una cartera de serveis ampliada, amb una modernitza­ció de les instal·lacions i una aposta per la telemedici­na.

El Fòrum albira un panorama apocalípti­c si continua això que considera una deriva. Debilitar l’atenció primària implica que no es pugui fer front a les malalties cròniques, que es col·lapsin els hospitals i que desaparegu­in les campanyes de vacunació o els programes de cribratge, afirmen els seus representa­nts. L’organitzac­ió farà una campanya de conscienci­ació amb motiu del dia de l’Atenció Primària, que se celebrarà el 20 d’abril. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain