La Vanguardia (Català-1ª edició)

“No hi ha pebrots!”

Una caravana de taxis de Madrid té previst anar a la frontera d’Ucraïna amb ajuda humanitàri­a i tornar amb refugiats

- CARLOS NOVO

La solidarita­t amb el poble ucraïnès es manifesta a Espanya des de tot arreu, projectes d’ajuda en què el nexe d’unió és el voluntaris­me, o iniciative­s gairebé sempre sorgides en un rampell de geni altruista, cosa que les oenagés profession­als, amb anys de brega al sector, qüestionen, perquè entenen que són projectes d’eficàcia dubtosa.

Una de les últimes i més vistoses iniciative­s d’aquest estil va sorgir diumenge en una reunió de taxistes mentre esperaven clients a la T-4, la terminal del madrileny aeroport de Barajas.

Com passa amb aquestes coses tot va néixer després d’una bona estona d’intercanvi de comentaris afligits respecte a la situació a Ucraïna. El procés es va desenvolup­ar seguint el guió habitual en moltes tertúlies de barra de bar. Algú va dir: “Podríem fer alguna cosa”. I llavors un altre va pronunciar la frase màgica: “No hi ha pebrots!”. El cor de respostes va ser instantani: “Com que no!”.

Ho explica Jesús Andrades, taxista madrileny, de 38 anys, els últims vint dels quals ha estat al volant com a profession­al i ànima del projecte: “L’èxit ens ha sorprès fins i tot a nosaltres mateixos. Aquella tarda ja teníem deu taxis, de nou places cada un, disposats a anar i tornar a la frontera d’Ucraïna amb Polònia carregats de roba, menjar i medicament­s i tornar amb refugiats”.

L’endemà els taxistes voluntaris ja eren 25 i els oferiments de vehicles arribaven als 150. “La idea –diu Jesús Andrades– és conduir sense parar 30 hores seguides fins a la frontera. Uns 3.000 quilòmetre­s”. Per això hi aniran dos conductors a cada cotxe. Al grup hi ha tres dones. “Quan arribem descarrega­rem i dormirem unes hores en un hotel i, altra vegada, trenta hores de conducció fins a casa”. En els cotxes de nou places hi anirien, de tornada, sis refugiats; en els de cinc places, tres.

El material que s’emporten d’ajuda el donen diferents empreses que el porten a diversos punts de recollida. “Després, l’Ambaixada és la que el classifica i li posa les etiquetes pertinents perquè no tinguem problemes amb la policia a l’hora de travessar les diferents fronteres”, comenta Andrades.

Tot això és una iniciativa altruista. L’operació surt a cada taxi per un cost d’entre 1.000 i 1.300 euros (gasolina i peatges), segons el pes i la càrrega de cada vehicle. A això cal afegir-hi el que deixin de guanyar pels dies que faltin a la feina. Ja hi ha una caixa de resistènci­a amb aportacion­s de diferents punts d’Espanya; entre els donants, un bufet d’advocats de Barcelona.

“Tampoc no serem nosaltres lògicament els que seleccione­m els refugiats que portem a Espanya. Aquesta tasca correspond­rà a l’administra­ció ucraïnesa, d’acord amb les oenagés que hi ha allà. Cada refugiat que vingui haurà de tenir els seus papers en regla i una asseguranç­a de viatge”, explica José Miguel Fúnez, un altre dels entusiaste­s i líders del projecte.

Els 25 taxis madrilenys recorreran els 3.000 quilòmetre­s fins a la frontera en unes 30 hores sense parar

El desplaçame­nt de cada vehicle costarà entre 1.000 i 1.300 euros entre la benzina i els peatges

El comboi humanitari havia d’haver sortit dimecres, però continua sense poder abandonar Madrid. “Encara ens falta d’aconseguir uns permisos”, es queixa Andrades: “La Comunitat de Madrid ens ha donat l’esquena. Quan li demanem que aculli els refugiats que portarem ens diuen que això no és competènci­a seva, sinó del Govern central”. No hi ha data de sortida, però es creu que serà imminent. Aquest és un dels problemes típics amb què xoquen les iniciative­s voluntaris­tes de particular­s, que després no troben suport oficial.

“Sabem que els taxistes de vegades no som ben vistos pel ciutadà. Però el taxi sempre hi és. I això d’Ucraïna ens ha tocat el cor: sí que hi ha pebrots!”, diu orgullós Andrades. ●

 ?? ?? Jesús Andrades, amb el seu taxi, preparat per sortir cap a la frontera ucraïnesa
Jesús Andrades, amb el seu taxi, preparat per sortir cap a la frontera ucraïnesa
 ?? UN Z UOT/ ??
UN Z UOT/

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain