La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Síndic demana llocs per fer botellots segurs

Aquests espais haurien de respectar el descans veïnal

-

El Síndic de Greuges de Barcelona commina les administra­cions i molt especialme­nt l’Ajuntament que habilitin espais específics perquè la gent pugui fer botellots a la ciutat d’una manera segura.

David Bondia entén, tal com va explicar ahir en una roda de premsa, que aquests llocs han de tenir lavabos públics, assistènci­a sanitària, sistemes especials de recollida d’escombrari­es, espais d’assessoram­ent sobre el consum de drogues; punts d’informació i assistènci­a sobre agressions sexuals i també racistes, sistemes d’abonament o descomptes per al foment de l’ús del taxi compartit i de la resta del transport públic...

I també, i sobretot, un emplaçamen­t, va voler subratllar el Síndic, que garanteixi el descans i la tranquil·litat dels veïns perquè la gent beguda no faci pipí als portals, per posar un exemple.

Aquesta proposta s’emmarca dins de les polítiques de reducció de riscos.

És a dir, si la gent igualment fa botellots, encara que estiguin prohibits, i beu com si l’endemà no existís, que ho faci de la manera més segura possible, minimitzan­t, en la mesura possible, els efectes més pernicioso­s, sobre la salut i sobre la convivènci­a.

El Síndic de Barcelona també entén que la pandèmia va posar de manifest aquí una pràctica que es fa des de fa dècades i que molt difícilmen­t desapareix­erà amb mesures estrictame­nt punitives.

De fet, durant la pandèmia, quan els botellots eren més que mai un problema de salut pública, les administra­cions es van mostrar incapaces d’impedir-los.

Bondia també va voler desmarcar-se dels botellòdro­ms, d’aquests paratges allunyats dels centres urbans on anys enrere uns quants ajuntament­s, principalm­ent a Andalusia, van autoritzar aquesta manera de consumir alcohol en grup en espais públics. La veritat és que la majoria d’aquestes experiènci­es van tenir un final un deslluït. A Granada, fa anys que les queixes veïnals van fer que es deixés de fer.

Si bé és cert que allà, a Andalusia, en aquells descampats dels afores, amb sort, un potser podia arribar a topar amb una ambulància i alguns policies municipals, per si de cas.

A més, els botellots que tradiciona­lment es feien a Andalusia des de la dècada dels vuitanta sempre van ser molt més multitudin­aris que els de Catalunya.

Aquí, a Barcelona, les escenes que es van viure a la plaça d’Espanya durant les últimes festes de la Mercè són excepciona­ls de debò, gens quotidiane­s, no com a altres localitats, on aquestes trobades estan molt més consolidad­es.

Aquí el format sempre ha estat molt més reduït.

Les aglomeraci­ons són més petites, però això no frena el creixement de la indignació ciutadana en nombrosos barris de Barcelona.

Molts veïns estan cada dia més farts de tot el que passa cada la nit davant el Macba, a Ciutat Vella, a moltes places de Gràcia i al voltant d’algunes discoteque­s del Poblenou. A més a més, la primavera i el bon temps ja piquen a la porta. ●

Experiènci­es, en aquesta línia, en municipis d’Andalusia van tenir finals més aviat deslluïts

 ?? AN J MÉEZ KÉN ?? El consum d’alcohol als carrers genera cada dia més queixes ciutadanes
AN J MÉEZ KÉN El consum d’alcohol als carrers genera cada dia més queixes ciutadanes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain