La Vanguardia (Català-1ª edició)

El llarg historial de Quera, fidel al lloc

- Lluís Permanyer

Petritxol, 2: un fatigat bastó de muntanya és el pom que m’ajuda a empènyer la porta. Entro en una botiga emblemàtic­a, la botiga Quera: un respecte. La llibreria més antiga que continua al seu lloc malgrat haver recorregut un camí llarg i intens; l’espai el comparteix­en ara llibres i platerets. La quarta generació de la família Quera resisteix, ja que ha lluitat per reinventar­se.

Primer de tot s’adverteix que hi presideix una densa atmosfera sentimenta­l. Paviment històric recuperat, taulell i lleixes de fusta anyenca, taules que emmarquen cartografi­a d’un altre temps, un racó per a l’emocionant àlbum familiar en blanc i negre, un mur per a l’àlbum en color i dedicat per celebritat­s de l’alpinisme encapçalad­es per aquell Messner de l’Everest sense oxigen, un altre mur empaperat amb pàgines periodísti­ques d’època. En fi, tota una concentrac­ió de records necessaris i inoblidabl­es.

L’estirp comença amb Josep Quera: escriu, ven llibres de teatre i edita. El 1916 aconseguei­x aquesta planta baixa, que passarà a ser comerç i habitatge. Durant la guerra incivil hi

L’emblemàtic­a i històrica llibreria ha incorporat una oferta gastronòmi­ca

va amagar allà tan bé un sacerdot, que casava, deia missa i batejava sense ser mai descobert.

El seu fill Joan, segona generació: un enamorat de la natura i del muntanyism­e enrolat a l’escoltisme, va especialit­zar el 1936 la llibreria en excursioni­sme amb llibres i mapes, a més, també va impulsar l’editorial Alpina.

La seva filla Roser el va succeir i el 1990 prenia el comandamen­t juntament amb el seu marit. La llibreria va ser ben reorganitz­ada i millorada.

El seu fill Raimon encarna la quarta generació quan es va vincular, des del 1992, a l’establimen­t, que va passar a dirigir el 2005. Davant reptes com la digitalitz­ació i les crisis econòmique­s globals, introdueix canvis i adaptació. Ven GPS, narrativa de viatges i afegeix l’oferta gastronòmi­ca en transforma­r l’antic habitatge en menjador i cuina. La denominaci­ó llibreria passa a ser Espai Quera.

L’ambient és d’allò més original i genuí, i és tan confortabl­e, acollidor i tranquil, que, a diferència de tants altres del ram, afavoreix la conversa. Un establimen­t que enriqueix Petritxol, un carrer amb gran personalit­at i classe que venen de molt lluny. I m’han presentat la Carme, que garanteix la cinquena generació. ●

 ?? ARXIU QUERA ?? Montserrat Graupera, dona de Josep Quera, fundador de la llibreria el 1922
ARXIU QUERA Montserrat Graupera, dona de Josep Quera, fundador de la llibreria el 1922
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain