La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona estrena el nou servei de neteja, que incrementa l’aigualeig

A més d’augmentar l’ús de l’aigua, un 66% de la flota passarà a ser elèctrica i es reforça l’horari de tarda

-

La brutícia de Barcelona, en teoria, té els dies comptats. Ahir va començar, de manera oficial, el desplegame­nt de la nova contracta de neteja i de recollida de residus de l’Ajuntament: la solució a què el govern sociocomú ha apel·lat perquè la ciutat recuperi l’esplendor la pèrdua de la qual, els últims mesos, ha generat tanta crítica. Això sí, el desplegame­nt serà progressiu i, fins després de l’estiu, no arribarà a tota la ciutat. El regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, va cridar a la correspons­abilitat ciutadana alhora que va defensar l’augment de recursos i va remarcar el gran protagonis­me que, a partir d’ara, tindrà l’aigualeig.

“Barcelona gastarà 122 euros en neteja per habitant, això no hi ha cap ciutat espanyola que ho iguali”, va manifestar el regidor sobre el nou servei, que tindrà un cost total de 2.300 milions d’euros en vuit anys, un 14% més del que va costar el contracte anterior. S’afegeixen 400 treballado­rs nous als 4.000 que hi havia. “Són els mateixos treballado­rs que aplaudíem fa dos anys quan, en plena pandèmia, continuave­n al carrer netejant i desinfecta­nt-ho tot. Bé, ara en seran més”, va dir Eloi Badia.

El desplegame­nt comença ara a cinc districtes: Ciutat Vella, l’Eixample, Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí. A partir del setembre la implementa­ció es farà a Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris.

Eloi Badia va insistir en com guanyarà protagonis­me l’ús de l’aigua en la nova contracta. “Freàtica”, va dir. S’augmenta tant les periodicit­at de l’ús com les zones on s’aplicarà. Per exemple, a Ciutat Vella la neteja nocturna passarà a ser pràcticame­nt diària. En el cas de l’Eixample es passarà d’una neteja quinzenal o mensual a un de setmanal, tot i que en algunes zones es farà fins i tot tres vegades a la setmana. També augmentarà la freqüència de l’escombrada de la tarda o es netejaran cada dia, matí i tarda, tots els grans parcs. A Gràcia també es duplicaran la majoria de les actuacions que es fan ara, si bé en el cas de Sant Andreu i Sant Martí fins i tot es triplicarà l’escombrada mixta, en què es passarà d’un dia a la setmana a tres. Es reforça en general la neteja en l’horari de tarda.

Eloi Badia també va destacar la renovació de la flota. Un total de 670 vehicles en substituci­ó dels més vells, que farà que un 66% del total siguin elèctrics. “Menys emissions i més silen

Els contenidor­s nous són més petits i al groc s’hi pot llençar, a més d’envasos, plàstic i metall

ci”, va emfatitzar el regidor.

L’altra gran novetat són els nous contenidor­s. En aquesta primera fase se’n canviaran 12.616, la meitat. Són més baixos, per reduir-ne l’accidental­itat, estan preparats per ser intel·ligents i al contenidor groc també s’hi pot llençar plàstic i metall. ●

 ?? Barcel nelrela ?? El nou servei es va desplegar ahir en cinc districtes
Barcel nelrela El nou servei es va desplegar ahir en cinc districtes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain