La Vanguardia (Català-1ª edició)

El primer humà que va rebre un cor de porc mor dos mesos després del trasplanta­ment

L’hospital de Maryland n’anuncia la defunció sense especifica­r-ne les causes

- AAIa RAJF. dAJJEspAns­aO

Fins fa tot just dos mesos els obituaris sobre David Bennett haurien estat més que breus i escassos, si se n’hagués escrit algun.

Tot i això, l’esquela d’aquest home de 57 anys va canviar de manera radical al gener. Un home normal i corrent, fins i tot amb un passat tèrbol, es va erigir en una fita quan es va convertir en el primer trasplanta­t amb un cor de porc genèticame­nt manipulat.

L’experiment es va celebrar tant com aquest dimecres es va lamentar la seva mort, a l’hospital universita­ri de Maryland, a Baltimore, el centre que va protagonit­zar el gran èxit mèdic, vist com una llum d’optimisme en el terreny sanitari.

El fill del Bennett va elogiar l’hospital per haver ofert al seu pare, que no tenia futur, l’oportunita­t de protagonit­zar aquest experiment. La família en va destacar la contribuci­ó a una investigac­ió clau per a la supervivèn­cia de tants pacients.

“Estem agraïts per cada moment innovador, cada somni boig, cada nit d’insomni que es va dedicar a aquesta tasca històrica”, va afirmar David Bennett jr. en un comunicat emès pel centre mèdic. “Esperem que això sigui el principi de l’esperança i no pas el final”, va subratllar el fill.

Bennett estava desnonat, i havia estat rebutjat de les llistes d’espera de trasplanta­ments per la seva deteriorad­a salut quan els metges li van plantejar aquesta opció, encara inexplorad­a.

Els metges no van oferir una raó exacta de la defunció. No quedava clar si el cos havia rebutjat l’òrgan estrany. “No hi ha una causa òbvia per identifica­r el motiu que en va propiciar la mort”, va assenyalar una portaveu de l’hospital als mitjans. Els especialis­tes van assenyalar que ara per ara no comentaran res més sobre aquesta qüestió en espera de les anàlisis que s’han de fer. Tenen previst publicar-ne els resultats en un diari mèdic.

El doctor Bartley Griffith, que va practicar la intervenci­ó quirúrgica, va assegurar que el personal del centre estava desconsola­t per la pèrdua. “Va demostrar ser un pacient valent i noble que va lluitar fins al final”, va afegir el metge en declaracio­ns a The New York Times, que va avançar la notícia. Griffith va remarcar que Bennett “es va fer conegut per a milions de persones arreu del món pel seu coratge i la seva ferma voluntat de viure”.

La seva elecció per a aquest experiment va plantejar, a més a més, un debat ètic als Estats Units.

Aquest David Bennett, a qui es donava una altra oportunita­t, era el mateix que el dia 30 d’abril del 1988 va apunyalar Edward Shumaker. Set ganivetade­s per l’esquena, a l’abdomen i al pit. L’Edward va sobreviure, però va quedar paralitzat de cintura cap avall. Es va passar dues dècades en una cadira de rodes i va tenir moltes complicaci­ons, entre d’altres, un vessament cerebral que li va provocar problemes cognitius fins que va morir, el 2007.

Es va parlar d’un cas de gelosia. Bennett va entrar al Double T Lounge, a Hagerstown (Maryland), i l’Edward, de 22 anys, feia copes i parlava amb la llavors esposa de l’agressor, Norma Jean, que tenia asseguda a la falda. Els dos homes es coneixien. Havien estudiat al mateix institut.

Els familiars de Shumaker van lamentar que l’elegit per a l’experiment fos l’home que havia matat l’Edward, crim pel qual va passar diversos anys a la presó. L’hospital de Maryland va respondre que la seva obligació és tractar tots els malalts, independen­tment dels antecedent­s o les circumstàn­cies de cadascun.

Aquest trasplanta­ment de cor

David Bennett, malalt terminal de 57 anys, es va sotmetre a l’operació a principis de gener

Els metges elogien l’actitud valenta del pacient i confien que aquesta experiènci­a permetrà avançar

és una de les intervenci­ons pioneres els últims mesos en què òrgans de porc reemplacen parts vitals dels humans, els xenotraspl­antaments. Milers de malalts veuen amb optimisme rebre ronyons, cors i altres òrgans escassos. ●

 ?? MadrED/BED s el ?? David Bennet, el pacient, fotografia­t amb el seu fill el 12 de gener a l’hospital de Maryland
MadrED/BED s el David Bennet, el pacient, fotografia­t amb el seu fill el 12 de gener a l’hospital de Maryland

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain