La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pau Riba, Víctor Nubla i els nens

- Julià Guillamon

Acomençame­nts dels anys noranta, Vicenç Altaió, des del centre KRTU, va engegar un seguit d’exposicion­s d’arqueologi­a contemporà­nia. Es tractava de posar en evidència el fil vermell que connectava la contracult­ura dels anys seixanta amb la creació d’aquell moment. La postmodern­itat i, sobretot, els Jocs Olímpics havien representa­t una sacsejada tan grossa que amb prou feines hi havia consciènci­a d’aquest lligam. Amb Glòria Picazo vam fer una primera exposició sobre les Literature­s submergide­s en què explicàvem que la literatura més interessan­t era a les revistes i els fanzines, fora del circuit editorial, en contacte amb artistes i creadors d’altres discipline­s. Ara, quan veus les posturetes dels escriptors i la pressa que tenen les editorials i llibreries alternativ­es a muntar premis, penses: mira que érem innocents. La segona va ser Alter músiques natives. Els comissaris havien de ser Pau Riba, que representa­va la contracult­ura, i Víctor Nubla, la música d’avantguard­a que havia sortit del món postindust­rial. A mi m’hi van posar de xèrif. L’Altaió trobava que tenia capacitat de síntesi i que seria capaç d’apuntalar el discurs d’aquests dos tabalots genials.

Ja ens coneixíem d’abans i ens vam entendre molt bé. En Nubla vivia a Roger de Flor a prop de Sant Antoni Maria Claret, en una casa molt desgavella­da que tenia un jardinet humit, amb un gran llimoner. A un costat i a l’altre hi havia dos bars de barri molt caracterís­tics: el Ros i el Casajuana. Entre el jardí i els dos bars vam passar centenars d’hores parlant de música, de literatura i de moviments alternatiu­s. A partir d’un determinat moment, s’hi va afegir la cantant Mariona Segarra. En Pau, que estava una mica perdut, va reconnecta­r. En Víctor l’animava a relacionar-se amb els joves músics experiment­als. El clímax de tot plegat va ser la inauguraci­ó al CCCB, quan Eliseu Huertas (el Dràcula de la pel·lícula d’Albert Serra) va entrar a la sala dalt d’una Harley Davidson, fotent un soroll de collons.

Pràcticame­nt passàvem la setmana junts. Un dia, la Cris es va fer el predictor i va resultar que estava embarassad­a. A la tarda em vaig trobar, com sempre, amb els meus amics i vigilats. En Pau encara no havia arribat. “Víctor, m’he enterat que seré pare”. En Víctor em va mirar com si arribés de Mart: “Hòstia i com te n’has enterat?”. Vivia d’una manera tan provisiona­l que ni li passava pel cap que poguessis fer una criatura. En canvi, en Pau, que era molt criaturero, va estar encantat amb la notícia. De seguida es va oferir a la Cris: “Jo, si vols, faig de llevadora”. Havia tingut el primer fill a Formentera sota un arbre. Quan va néixer el meu fill Pau (que es diu Pau pel meu besavi Pau Robert i per Pau Riba), passava per casa amb qualsevol excusa per veure el nen. Trucava a la porta. “És en Pau, que ve a sopar”. Estimats amics.

“Jo, si vols, faig de llevadora”: havia tingut el primer fill a Formentera, sota un arbre

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain