La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Rates! Rates! Rates!”, o quan el hacker és l’artista

El CaixaForum analitza el pirateig com a acte poètic i polític

-

El primer hacker de la història va ser un mag del music hall londinenc anomenat John Nevil Maskelyne. El juny del 1903, l’enginyer Guglielmo Marconi es disposava a demostrar davant el públic de la Royal Institutio­n de Londres que a través d’una xarxa sense fil podia fer arribar un missatge des de cinc-cents quilòmetre­s de distància mitjançant codi morse. I, el més important, que podia fer-ho de manera totalment segura. Però res no va sortir segons el que estava previst. Maskelyne va intercepta­r el senyal i es va colar a la xarxa per enviar un desconcert­ant missatge que evidenciav­a les falles del sistema: “Rates!, Rates!, ¡Rates!”.... seguit d’alguns insults.

La comissària Bárbara Cueto manlleva aquest missatge, pel qual el mag va ser acusat de “vandalisme científic”, per donar títol a una exposició que explora com els artistes fan servir el pirateig per intervenir en la nostra percepció de la realitat a través de la imaginació, oferint relats alternatiu­s, dissidents i gairebé sempre poètics. Rates! Rates! Rates! La gramàtica poètica del hack (al CaixaForum Barcelona, fins al 19 de juny) s’obre amb A Gestural History of the Young Worker, una impactant instal·lació de Werker Collective en què, banyades en la llum vermella d’un club de cruising gai, intercala fotografie­s de treballado­rs de l’antiga URSS, forts i atlètics, amb altres de cossos no normatius, obligant-nos a revisar els arquetips del treball i del desig.

El Grup de Treball, un conjunt d’artistes, escriptors, cineastes i crítics entre els quals figuraven Muntadas, Antoni Mercader, Imma Julián, Angels Ribé, Pere Portabella o Carles Santos, es va introduir els mesos de juny i juliol del 1973 a les pàgines dels anuncis classifica­ts de La Vanguardia (“Desitjaria conèixer persones interessad­es en aquest anunci que apareix avui en aquest diari. Escriviu a Carles Santos” o “Per temporal absència del país, necessito informació sobre la realitat del mateix”). I Gordon MattaClark va intercepta­r directamen­t en l’arquitectu­ra tallant edificis com a Cronical Intersect, amb què criticava la gentrifica­ció urbana d’alguns barris de París just quan es disposava a construir el Centre Pompidou.

Öyvind Fahlström hackeja l’espai públic a Mao-Hope March, una manifestac­ió a la Cinquena Avinguda de Nova York, on els manifestan­ts porten pancartes amb fotos del còmic Bob Hope, excepte un que exhibeix la de Mao (la política perillosam­ent barrejada amb la indústria de l’entretenim­ent). Eve Sussman deixa en mans de l’algoritme la capacitat d’interferir en el relat narratiu d’una pel·lícula i el col·lectiu de Hong Kong Zheng Mahler crea un holograma que personific­a la distopia del progrés econòmic a la Xina. La mostra també disposa d’obres d’Elena Asins i Martha Rosler, a més d’una instal·lació d’Antoni Muntadas sobre el paper hegemònic dels mitjans de comunicaci­ó en la manera que tenim de veure la realitat. ●

Els artistes intervenen en la nostra percepció de la realitat oferint noves maneres d’accedir-hi

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Imatge de la instal·lació de Werker Collective al CaixaForum
CÉSAR RANGEL Imatge de la instal·lació de Werker Collective al CaixaForum

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain