La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Amb la segona bomba, em vaig despertar”

Marc Gual Futbolista del Dnipró ucraïnès

- SERGIO HEREDIA

Aquest cap de setmana, Jordi Évole escrivia a La Vanguardia: “Els carrers bombardeja­ts de Kíiv se semblaven massa als nostres (...). Els dissabtes al matí hi havia lligues escolars de futbol, de bàsquet, d’handbol. I a la tarda a l’aparcament d’un centre comercial deixaves el cotxe perquè el rentessin i feies la compra de la setmana”.

(...)

Marc Gual (25 anys, Badalona) no vivia a Kíiv, però vivia a Dnipró, i és gairebé el mateix: 500 quilòmetre­s separen les dues ciutats, totes dues en territori ucraïnès, i per això em permeto remasterit­zar Jordi Évole:

“Els carrers bombardeja­ts de Kíiv s’assemblave­n massa als de Dnipró”.

–I fins fa vuit dies, tot estava tranquil –m’explica Marc Gual, futbolista profession­al, alt, amb pinta de killer de l’àrea, que m’atén a la cafeteria del gimnàs Arsenal, a Barcelona, en una trobada que ha preparat el seu agent, Xavi Giménez.

(“Això no ha estat fàcil, no sap el que he patit amb aquesta història. He sentit remordimen­ts: jo havia obert les negociacio­ns perquè Marc Gual anés a jugar a Dnipró. Imagini’s si li passa cap terrible”, em diu Giménez, que fa dies que parla amb Andrei Russo, director general del club ucraïnès, per veure com van les coses per la ciutat i per veure què en serà del club i del seu projecte).

Marc Gual mira el representa­nt i fa que sí amb el cap: fa vuit dies, abandonava la ciutat a la carrera mentre els míssils explotaven al voltant seu.

–Aquí, a Barcelona, m’estimo més no veure gaire les notícies perquè em porten mals records. Cada vegada que es veu una imatge, hi torno. I això que amb prou feines he viscut a Dnipró. Hi havia arribat el 10 de gener, i amb la pretempora­da a Turquia, calculo que només hi hauré estat deu o dotze dies a Ucraïna.

I què el portava a Ucraïna?

De petitó m’havia format al Barça. I com a profession­al havia passat per l’Espanyol B, el Sevilla Atlètic, el Saragossa, el Girona, el Castella i l’Alcorcón.

Un Globetrott­er...

Ucraïna havia de ser la meva primera experiènci­a internacio­nal. Ja ho veu: he tingut temps d’aprendre quatre paraules...

Eren conscients de les circumstàn­cies, de l’escalada bèl·lica, del desplegame­nt de l’exèrcit rus?

Al club, en parlàvem. El president és militar. L’entrenador i el director general ens deien que estiguéssi­m tranquils. Pensi que poc abans del bombardeig estàvem concentrat­s a Turquia, i dimecres de la setmana passada havíem tornat a Ucraïna, perquè dissabte es reiniciava la Lliga. Anàvem a enfrontar-nos al Desná. Era el meu debut amb l’equip, esperava ser titular perquè Artem Dobik, l’altre davanter, està lesionat.

És a dir, que no podien imaginar-se res.

Aquell dimecres, després de tornar de Turquia, ens n’havíem anat a sopar i fins i tot a comprar perquè teníem la nevera buida.

I què deia la gent?

Molts deien que no passava res, que estiguéssi­m tranquils. Pensaven que la premsa, amb les seves advertènci­es, exagerava i intoxicava.

Així que se’n va anar a dormir.

Dnipró és a 200 quilòmetre­s de Donetsk. Té dues bases militars i una altra d’aèria...

I?

A dos quarts de sis de la matinada plovia la primera bomba. Em va agafar mig adormit, així que me’n vaig assabentar a mitges. La segona, cinc segons més tard, va ser el meu despertado­r.

Què va fer?

Alguns jugadors, la majoria estrangers, els que no tenim família allà, vivim al mateix edifici. Vaig sortir a la finestra i vaig veure el foc. Ens vam trucar i vam sortir corrents.

Cap a on?

Vam pujar a dos cotxes i ens en vam anar al búnquer de la ciutat esportiva del Dnipró. És a un quart d’hora de casa nostra. Abans d’entrar al búnquer, queia la tercera bomba.

Un club amb un búnquer?

És un soterrani sota l’edifici principal. Érem uns seixanta, i hi havia un munt de futboliste­s molt petitons, com els de la Masia del Barça: juguen al cadet, o a l’infantil.

Tot en ordre “Dimecres, en tornar de Turquia, havíem anat a sopar i comprar: la nevera era buida”

L’amagatall “Ens vam refugiar al búnquer del club; hi havia nens com els de la Masia i ploraven”

Alguns ploraven. Allà no hi havia gairebé res, quatre mantes. Un quart d’hora després, vam sortir.

I on van anar?

Els futboliste­s estrangers vam agafar aigua i menjar de la ciutat esportiva, vam pujar a tres cotxes i ens en vam anar a l’hotel del president, un lloc més segur, sense cap instal·lació militar pròxima. És a uns 100 km de Dnipró. Vam passar-hi la tarda i part de la nit. Després vam posar benzina, després de tres hores de cua a la gasolinera, i vam comprar galetes i patates, i cap a la frontera.

Cap a Polònia?

Vam començar anant cap a Polònia, però vam canviar de rumb a mig camí perquè aquell recorregut era impossible. Ens en vam anar cap a Romania.

I què portava vostè?

El xandall, les sabatilles i una jaqueta. Sort que em vaig recordar del passaport. Les meves coses s’han quedat al pis. Les dono per perdudes: aquell és l’edifici més alt de Dnipró. Si plouen més míssils a la ciutat, el volaran.

I el viatge?

Les carreteres del país són dolentes i lentes. I no volíem gastar gaire gasolina. I el trànsit... Vèiem combois militars, controls, tancs... Vam avançar dos quilòmetre­s en quatre hores. Anàvem parlant amb la família: ‘Estem bé’, i tot això. I després passàvem al mode avió per estalviar bateria. Els últims vuit quilòmetre­s fins a la frontera els vam fer a peu: la fila era infinita.

I els cotxes?

Els vam deixar en un descampat. Molta gent ho feia. Els cotxes són del club. Vam enviar les seves ubicacions, saben que són allà. I vam passar la nit al ras, a 2ºC.

...?

La frontera és un caos. De tant en tant deixaven passar dones i nens. Vam trigar sis hores a aconseguir que ens fessin cas.

Hi va haver mordida?

Vostè què creu? Entre tots vam posar diners. Calculo que vam donar prop de 500 euros a l’agent de duanes ucraïnès. Llavors ens va obrir el pas.

I després?

Valentin Cojocaru, jugador romanès, va parlar amb la seva federació. Izan Martín, l’ajudant de l’entrenador, i jo , parlàvem amb l’espanyola. No ho agrairé mai prou. Ens van posar un minibus i vam sortir cap a l’aeroport d’Iasi, a dues hores. Vaig arribar a Barcelona via Viena i Frankfurt. Al Prat m’esperaven els meus pares, la meva germana, tres amics i en Xavi (Xavi Giménez respira alleujat). ●

La fugida “Vam començar anant cap a Polònia, però el trajecte era impossible i vam girar a Romania”

La ‘mordida’ “Vam donar prop de 500 euros a l’agent de duanes ucraïnès, així ens va obrir el pas”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain