La Vanguardia (Català-1ª edició)

El rebut s’encarirà un 59% aquest mes de març, adverteix l’OCU

- PO T4ÁZQUEZ Madrid

L’Organitzac­ió de Consumidor­s i Usuaris (OCU) va posar ahir xifres a l’impacte que la guerra oberta a Ucraïna tindrà en la factura de la llum dels consumidor­s espanyols. Només els primers vuit dies del mes de març, quan han crescut les sancions econòmique­s a Rússia per part d’Occident, el preu mitjà del megawatt hora s’ha situat en 378 euros. Extrapolan­t aquesta mitjana al conjunt del mes de març, la factura d’una llar mitjana assoliria els 175,52 euros, davant els 110,27 euros en què va tancar el febrer, cosa que suposa una pujada d’un 59% aquest mes.

Per aquesta raó, l’organitzac­ió de consumidor­s ha llançat una campanya per demanar al Govern central una suspensió total “temporal”, això sí, de tots els impostos que afecten l’energia a Espanya, sigui la llum, el gas o els carburants.

En el cas de la llum, l’OCU va tornar a advertir de la distorsió a la factura que suposa l’actual sistema de formació de preus al mercat majorista. “Durant els vuit primers dies de març només el 32% de l’energia generada a Espanya ha depès de combustibl­es fòssils, i, malgrat això, el preu fixat mitjà s’ha situat en 378 euros/MWh. Un 68% de l’energia generada està rebent una remuneraci­ó molt per sobre dels costos reals”, assegura.

Mentre Europa esfulla la margarida de la seva intervenci­ó o no en aquest sistema de formació de preus, l’organitzac­ió de consumidor­s alerta el Govern central que és “necessari desacoblar el preu del gas, sotmès a forts moviments especulati­us en el preu”, per aconseguir que es traslladi a la factura elèctrica “un preu més just, barat i equilibrat d’acord amb el cost de produir l’electricit­at”.

L’OCU demana una intervenci­ó urgent, ferma i decidida als mercats energètics i, pel que fa

L’organitzac­ió demana la suspensió immediata i temporal de tots els impostos a l’energia a Espanya

al marge d’acció del Govern espanyol, reclama la suspensió de tots els impostos que graven el consum energètic de les cases (gas, electricit­at i carburants). “No és acceptable que mentre les llars tenen serioses dificultat­s per afrontar el pagament dels serveis bàsics, l’Estat sigui el gran beneficiar­i d’aquesta situació excepciona­l amb ingressos extres”, critica.

Passat aquest període “especial”, reclama que es mantinguin com a “definitius” l’aplicació d’un IVA reduït d’un 10% al subministr­ament d’electricit­at i gas natural i l’eliminació per sempre de l’impost especial a l’electricit­at, ara reduït al 0,5%.

Entre la resta de les mesures, demana que la tarifa regulada PVPC i el bo social compleixin la funció d’oferir tarifes amb preus raonables al consumidor i als consumidor­s vulnerable­s, desvincula­nt el preu de l’evolució del preu al mercat majorista mentre no s’apliquin mesures efectives en el sistema de fixació de preu del mercat majorista. Així mateix, reclama un bo social més senzill i accessible, compatible amb totes les tarifes de mercat, tant lliure com regulat. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain