La Vanguardia (Català-1ª edició)

El conflicte paralitza la fabricació de tres models de Seat a Alemanya i Portugal

El Cupra Born, el Tarraco i l’Alhambra, afectats per la falta de peces d’Ucraïna

-

Els efectes de la guerra a Ucraïna s’estenen amb rapidesa entre la indústria automobilí­stica. Seat ja té parada la fabricació de tres dels seus models, el Tarraco, l’Alhambra i l’elèctric Cupra Born, el que més preocupa l’empresa perquè es troba en fase de llançament. El motiu és la paralitzac­ió de dues fàbriques de Volkswagen a Alemanya, la de Zwickau i la central de Wolfsburg, juntament amb la de Palmela, a Portugal.

La planta de Zwickau, especialit­zada per a la fabricació en exclusiva de vehicles elèctrics, està parada des l’1 de març, tot just una setmana després de la invasió russa d’Ucraïna. Dissenyada per funcionar just in time, i que rep amb puntualita­t components fabricats a Ucraïna, es va quedar de seguida sense subministr­aments. Entre el que hi falta, hi destaquen les maces de cable, un producte que la majoria de proveïdors han deslocalit­zat cap a països de salaris baixos. El conflicte actual obliga a replanteja­r l’estratègia de vendes del Cupra Born, el primer vehicle purament elèctric del grup Seat, mentre que per al grup Volkswagen també suposa un revés dur per als seus emblemàtic­s ID 3, ID 4 i ID 5, claus per a la transforma­ció elèctrica del grup.

Després de Zwickau, va parar la gran fàbrica de Wolfsburg, on es fabrica el Seat Tarraco. No és un dels models de més volum de la marca (el 2020 es van vendre prop de 19.000 unitats), però la seva aturada agreuja una conjuntura d’incertesa extrema. El mateix que l’Alhambra (14.672 unitats el 2020), que es fabrica a Palmela, una planta que s’ha vist obligada a parar diverses línies.

De moment, la planta de Martorell aguanta el ritme, tot i que no es descarta que s’hagi de reduir algun torn si continuen els problemes de peces que estan afectant sobretot els híbrids endollable­s de Cupra, segons ha reconegut el conseller delegat, Wayne Griffiths.

Un 89,8% de les empreses de l’automoció espanyola ja pateix les conseqüènc­ies de la guerra a Ucraïna, segons una enquesta feta pels clústers espanyols de la indústria de l’automoció. Segons el clúster català, el CIAC, més d’un 30% de les 137 empreses enquestade­s preveu que hi haurà conseqüènc­ies per les sancions imposades a Rússia. Un 17% opina que hi haurà dificultat­s en els desplaçame­nts i algunes empreses han expressat la seva preocupaci­ó pel fet que hi ha treballado­rs de diversos països de l’Est que s’han afegit a les files ucraïneses per lluitar a la guerra i han abandonat els llocs de feina. ●

 ?? LV ?? El Cupra Born
LV El Cupra Born

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain