La Vanguardia (Català-1ª edició)

La possible sortida negociada modera el petroli i dispara la borsa

-

Després del duríssim correctiu dels dies precedents, la possibilit­at que la guerra d’Ucraïna es recondueix­i cap a una més o menys pròxima sortida negociada va donar aire ahir als mercats. El preu del petroli tipus Brent, que havia arribat a superar els 130 dòlars el barril, va caure ahir amb força fins als poc més de 110 dòlars. Continua sent alt, uns 10 dòlars per sobre del nivell previ a la guerra, però s’allunya dels màxims. En el cas del gas, que encara està pels núvols, la baixada del preu d’ahir va ser d’un 25% al mercat de futurs d’Amsterdam, el que serveix de referència a Europa.

Amb aquest vent de cua, les borses van volar. En el cas de l’Ibex, l’alça va ser la millor en un any i li va permetre tancar en els 8.163 punts, un 4,9% més. El sector que més va brillar va ser el bancari, amb pujades d’entre un 7,2% de CaixaBank i el Santander i un 8,7% del Sabadell i el BBVA, seguits molt de prop per Bankinter. Entre la resta dels grans valors, Telefónica es va anotar un 3%, Inditex va avançar un 6,8% i Iberdrola es va revaloritz­ar un 3,8%. Les firmes turístique­s o de viatges també van destacar, especialme­nt IAG (9,7%), Meliá Hotels (8,2%), Amadeus (6,7%) i Aena (6,3%), davant les millors perspectiv­es de mobilitat.

A les altres grans borses europees, el rebot –que els experts atribueixe­n també a l’entrada dels caçagangue­s i al tancament de les posicions curtes dels baixistes– va ser extraordin­ari. A Frankfurt, l’índex DAX es va disparar un 8%, amb sis empreses –Adidas, Deutsche Post, Puma, Delivery Hero, Porsche i Volkswagen– per sobre del 10% de revaloritz­ació. L’Eurostoxx va pujar un 7,4%, les borses de Viena, París i Milà el van seguir amb un 7%, mentre que Londres –que havia caigut molt menys– només va avançar un 3%. Tots van agafar aire amb la seguretat que la volatilita­t no s’ha acabat. ●

L’Ibex avança gairebé un 5% en un dia en què brillen la banca i les firmes lligades al turisme i els viatges

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain