La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya limitarà per llei l’horari de lliurament de les compres en línia

Treball vol impulsar centres de recollida i el repartimen­t “no contaminan­t”

- MAITE GUTI RREZ

Catalunya vol regular el comerç en línia i que grans plataforme­s com Amazon assumeixin part de les condicions i obligacion­s sota les quals treballen les botigues tradiciona­ls. Una de les principals, l’horari. La Conselleri­a de Treball, que dirigeix Roger Torrent, ha iniciat els tràmits per aprovar una llei que reguli el que es coneix com a “última milla”. És a dir, el repartimen­t a domicili del que comprem per internet.

Entre els objectius destaca la limitació dels horaris de la distribuci­ó de les mercaderie­s als consumidor­s finals. El repartimen­t haurà de seguir els mateixos horaris que els comerços físics. Qualsevol distribuïd­or que vengui en línia estaria subjecte així a la normativa d’horaris comercials.

Totes les botigues físiques –des de les més petites fins als grans centres comercials– poden obrir durant 12 hores al dia fins a les 21 h durant vuit mesos a l’any, i fins a les 22 h a l’estiu. Als municipis turístics l’horari és més ampli. A més, les botigues de fins a 300 metres quadrats tenen l’opció d’obrir diumenge, tot i que n’hi ha poques que obren.

La intenció del Govern és que el repartimen­t a domicili hagi de seguir les mateixes normes que la resta d’operadors de la zona, i que per tant no pugui fer lliurament­s sense límit d’horari com està fent ara.

Un altre dels punts que la norma pretén regular és el de la implantaci­ó de punts de recollida de mercaderie­s dins de les àrees urbanes i condiciona­r que la distribuci­ó es faci amb vehicles no contaminan­ts, com els elèctrics, en determinad­es zones. D’aquesta manera s’intenta reduir les emissions de la distribuci­ó a domicili, que ha experiment­at un gran creixement des de la pandèmia. Els últims dos anys el canal en línia ha crescut un 28% a Catalunya, segons dades de Treball. En total, es fan 80 milions de compres anuals a través d’internet, de les quals un 84% es lliuren a domicili. Això representa 66 milions de desplaçame­nts en vehicle de combustió, un 11% dels quals requereixe­n una segona visita per absència del destinatar­i o per devolucion­s.

Treball explica que la nova llei que impulsarà intenta respondre a la sobrecàrre­ga que genera la distribuci­ó en línia a les vies públiques, i també aturar les molèsties ocasionade­s pels magatzems i els punts de distribuci­ó operatius les 24 hores del dia.

Les feines per elaborar la llei arrencaran la setmana que ve, quan s’espera que el Consell Executiu aprovi la memòria preliminar. Després passarà a un període de consulta pública i entrarà al Parlament per ser tramesa durant l’estiu del 2023. Si tot va segons els plans, la nova regulació entrarà en vigor a finals de l’any que ve. ●

El comerç electrònic ha crescut un 28% a Catalunya els dos últims anys, impulsat per la pandèmia

 ?? LLIB 
    I I ?? Una furgoneta de repartimen­t d’Amazon a Barcelona
LLIB I I Una furgoneta de repartimen­t d’Amazon a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain