La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Esgarrapar­íeu com una bèstia. La barretina dels asiàtics. 2 Fill de Belgrad. En forma de gerro panxut.

3 Ho fessin servir. Allargamen­t d’una síl·laba breu. 4 Va a parar. Violent amb ganes. Ho posa a l’agenda. 5 Comença a preveure-ho. Alcohols que contenen dos grups hidroxil units a dos àtoms de carboni distints d’una mateixa cadena alifàtica. Randa que foragita l’as fil per randa.

6 Acaba com comença. Coll de plomes com les que llueixen les vedets més extremades. Posar el cul a la cadira. Ens cal per respirar. 7 Ancià. Aquesta està ben feliç de passejar pels camps de París. Doble obstacle a la francofoni­a. 8 Campió. Escampin excrements amb la millor de les intencions possibles. Hores de dormir per als infants. 9 El cereal que incita a lligar els sacs. En tala cinquanta o en talla cent. Ho comparteix­en els que fan nyigo-nyigo i els que són de nyigui-nyogui. 10 És necessari anar a casa d’algú. Era tebi i li van tallar el cap. Monàrquiqu­es. 11 Arriba a la pista de l’aeroport. Emocioneu al personal amb la història d’en Clavé. 12 Així va començar l’art rupestre. Treballa sense desmai fins a quedar fet pols. Femarà sense vocalitzar. 13 Vidus decapitats que van el mes de març. La seva flor la popularitz­à el grup eivissenc Uc els anys setanta amb una gran cançó. As. 14 En un cert sentit, ho vigili des d’una posició elevada. Acostar a tocar.

VERTICALS 1 Ocupava el tron de manera il·lícita. Ennegreixi els queixals de na Caritat. 2 Pregar. Treta del davant amb una sacsejada. 3 Valor econòmic. Era blau i va foragitar l’ocell. Comença a menjar llepolies. Les primeres de les últimes.

4 Bis desordenat. La sessió nocturna, fora d’hora, que es va popularitz­ar als cinemes a finals del segle XX. Prega. 5 Canemuixa. Substàncie­s difuses. En un tres i no res.

6 Iode. Fem la feina de sant Martí. Adormida com una mà morta. 7 Aquest estava privat dels seus atributs masculins. L’element químic de les piles de major durada. Article determinat al pentagrama.

8 Predecesso­r caldeu del brau. El colorant que tenyeix els caps de les cosines. Pega que enganxa molt bé amb la coca.

9 Els accents circumflex­os que coronen els nostres ulls. Adobat a la capital italiana. 10 Menjada. Els costi completar una tasca. Batuda. 11 La lletra grega del més idiota. Facin servir la celpsa per enfilar arguments. Aquesta carn no és pas de gos.

12 Una arada rere un baladre. Abonyegues. 13 Xutin la pilota sense que aixequi ni un pam de terra. Tracem ratlles per fer una quadrícula. Acaba com comença.

14 Serveixen per reviar els focs que semblen extingits. Flotar entre taps.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain