La Vanguardia (Català-1ª edició)

La via del consens avança

- Jordi Juan Director

Durant molt de temps a Catalunya ha estat impossible fer segons quin tipus d’acords institucio­nals o pretendre buscar consensos publicopri­vats perquè la ruptura generada en els anys de procés ho ha impedit. L’independen­tisme no ha renunciat als seus objectius,peròcadaco­pactuaambm­éssentitco­múiaccepta­lesregles del joc d’una Espanya autonòmica si amb això aconseguei­x millorar la vida dels catalans, una cosa que per molt evident que sembli no era compartida pels líders del moviment. De la mateixa manera, Barcelona en Comú, el partit que ha dominat la capital catalana aquests últims anys, també ha flexibilit­zat les seves posicions més radicals i ha moderat les posicions en qüestions tan importants com donar suport o no a la celebració del Mobile.

La notícia que publiquem avui sobre el consens assolit entre les diferents administra­cions catalanes per sol·licitar la celebració de la Copa de l’America de vela en l’edició del 2024 és la millor confirmaci­ó d’aquesta nova realitat. Que Barcelona en pugui aconseguir l’organitzac­ió ja serà una fita molt important, per les repercussi­ons econòmique­s i d’imatge que tindrà per a la ciutat. Però tan important com això és el fet de veure col·laborant conjuntame­nt els quatre partits que dominen l’escenari polític català: Barcelona en Comú, PSC, Esquerra i Junts, a favor d’un objectiu positiu per al país. En cas de ser la ciutat escollida, la inversió que requereix la prova és mínima, ja que el port de Barcelona ofereix una infraestru­ctura ideal per a la competició.

Que ahir també es conegués la rectificac­ió del president de la Generalita­t, Pere Aragonès, que ara sí que assistirà a la Conferènci­a de Presidents, és un altre bon senyal en aquesta direcció. Aragonès ha plantejat un seguit de condicions que el Govern central ha acceptat i així s’estableix un precedent per al futur. Tant de bo en les següents edicions Catalunya pugui fer sentir la seva veu en aquest fòrum. També sembla que les darreres setmanes s’han acostat posicions sobre els Jocs Olímpics d’hivern.

No es tracta de demanar als partits que renunciïn als seus ideals i objectius, sinó que es tracta d’exigir-los que també governin bé i que ho facin per a tothom. Aquesta és la bona via.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain