La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les baixes pròpies, taló d’Aquil·les de Putin

Rússia només ha reconegut fins ara la mort de 500 dels seus soldats, però els EUA creuen que podrien ser més de 4.000

- XAVIER MAS DE XAXÀS Aarcelona

Els morts en combat són el taló d’Aquil·les de Vladímir Putin, sobretot perquè molts eren reclutes a qui no es va informar de la missió a Ucraïna. Ni ells ni les seves famílies sabien que anaven a la guerra. Un repàs als webs i les pàgines a les xarxes socials que recullen els testimonis de les víctimes i els seus familiars il·lustren una tragèdia de conseqüènc­ies imprevisib­les per al president rus.

És impossible saber quants soldats russos han caigut en combat. Ucraïna diu que més d’11.000, però Rússia només n’ha reconegut 500. El Pentàgon calcula un mínim de 3.000 morts, per bé que alguns oficials d’intel·ligència apunten per sobre de 4.000.

La majoria d’aquests soldats, segons el Pentàgon, són reclutes. A l’inici de la invasió, Putin va assegurar que no anirien al front, però dimecres el Ministeri de Defensa rus va admetre que sí que havien estat en primera línia. El portaveu del Kremlin va ratificar que Putin havia donat l’ordre que no hi hagués reclutes en àrees de combat i el Ministeri de Defensa va assegurar que així seria a partir d’ara. La fiscalia militar, seguint ordres del president, processarà els responsabl­es d’haver-los enviat al front.

El servei militar és obligatori a Rússia a partir dels 18 anys. Té una durada d’un any. Bastants reclutes accepten l’oferta d’un contracte profession­al a l’exèrcit perquè els permet aprendre un ofici i cobrar un sou, per bé que amb prou feines arribi als 20.000 rubles, molt poc per viure en una ciutat. Aquests soldats no compten com a reclutes, encara que la seva preparació tampoc sigui l’adequada per portar el pes d’una invasió terrestre.

L’exèrcit soviètic va fer servir reclutes quasi sense formació per ocupar l’Afganistan el 1989 i el rus va fer el mateix a Txetxènia el 1994. Les dues campanyes van ser un desastre i les mares es van mobilitzar. L’opinió pública es va girar en contra de les dues operacions militars. A la primera guerra de Txetxènia (1994-1996) van morir 14.000 soldats, i 3.500 van perdre la vida a la segona (1999-2009), ja amb Putin com a president.

Les mares es van organitzar. Van crear 300 comitès a tot Rússia, que es van anomenar comitès de les mares dels soldats. Van protestar contra la guerra i la propaganda del Kremlin i a favor d’una reforma de les forces armades que protegís els reclutes.

Ara el Govern ucraïnès intenta mobilitzar aquestes mares. Els comitès han perdut molta força. Avui és molt més difícil que llavors oposar-se al Kremlin. Hi ha més repressió i més propaganda. Des de fa uns dies, a més, qualsevol informació que es consideri falsa es pot castigar amb quinze anys de presó.

Tot i així, a través de Facebook, Telegram i un web del Ministeri de l’Interior ucraïnès, Kíiv recull testimonis dels soldats russos, els missatges que van enviar a casa abans de ser abatuts o empresonat­s, com també les declaracio­ns que han fet després, una vegada capturats, reiterant que havien estat enganyats.

La majoria creien que només participar­ien en unes maniobres, a vigilar la frontera entre Bielorússi­a i Ucraïna, i que, en tot cas, els ucraïnesos els rebrien amb els braços oberts. Tots assegurave­n que aviat tornarien a casa. És impossible verificar l’autenticit­at d’aquests missatges, tot i que és evident que els soldats que apareixen al web no parlen amb llibertat. Són presoners, estan ferits i espantats.

Ucraïna utilitza els soldats russos en una campanya de propaganda per enfonsar encara més la moral de l’exèrcit invasor i alertar les mares i, a través d’elles, l’opinió pública russa, del que passa a Ucraïna. Ara els telèfons dels comitès de les mares dels soldats sonen amb insistènci­a. Moltes pregunten “què he de fer per recuperar el meu fill?”, i la resposta més

El Govern ucraïnès intenta mobilitzar els comitès de mares de reclutes a Rússia

comuna és que obtindran més informació a Kíiv que no pas a Moscou. La pàgina web de l’exèrcit ucraïnès publica el procedimen­t que han de seguir les mares per recuperar els cadàvers dels seus fills. Molts han estat abandonats al camp de batalla.

Els joves soldats morts al front ucraïnès poden trencar la muralla de desinforma­ció que impedeix als russos de veure la realitat. Si ho aconseguei­xen, el futur del president serà molt compromès. ●

 ?? MINISTERI  E  E ENS  R S   E E ?? Soldat rus a Bielorússi­a
MINISTERI E E ENS R S E E Soldat rus a Bielorússi­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain