La Vanguardia (Català-1ª edició)

La reunió a Turquia acaba sense avenços en l’alto el foc

Els titulars d’Exteriors de Rússia i Ucraïna es reuneixen una hora i mitja

- JMRDI JMAN BAÑMS Bstanbul. Correspons­al

La trobada de més alt nivell entre les autoritats russes i ucraïneses des del començamen­t de la guerra, va acabar ahir en fracàs i sense avenços. Serguei Lavrov i Dmitró Kuleba, responsabl­es d’Exteriors dels dos països, es van reunir durant una hora i mitja a la ciutat d’Adàlia a instàncies del Govern turc.

El veterà Lavrov va aprofitar l’altaveu de la trobada per renovar les exigències russes de “desmilitar­ització, desnazific­ació i neutralita­t d’Ucraïna”, que, segons ell, “no pot ser ni un experiment occidental ni una anti Rússia”. El diplomàtic, que ni tan sols va reconèixer la invasió russa, va parlar d’“escuts humans” i va rebutjar que l’hospital de la maternitat bombardeja­t dimecres a Mariúpol estigués en funcioname­nt: “Vam dir, fa tres dies, que s’havia convertit en el quarter del batalló Azov” (milícia ultradreta­na incorporad­a a l’exèrcit ucraïnès).

El seu homòleg ucraïnès va dir que havia anat a la trobada amb l’únic objectiu de pressionar a favor de “corredors humanitari­s, singularme­nt a Mariúpol”, una cosa que va semblar que no estava a l’abast de Lavrov.

El rus li va replicar que les tandes de negociacio­ns a Bielorússi­a eren el marc adequat per trobar una sortida a aquesta i altres qüestions. També es va burlar de l’autonomia de l’equip negociador ucraïnès, quan li va recordar que un dels seus membres havia estat executat sumàriamen­t quan va tornar de Bielorússi­a.

Amb la seva fredor caracterís­tica, el cap de la diplomàcia russa va afirmar que reconeixia una virtut a les sancions sense precedents aplicades pels Estats

Lavrov va dir que gràcies a les sancions “mai més estarem a mercè d’Occident en res substancia­l”

Units i els seus aliats: “Mai més no estarem a mercè d’Occident en res substancia­l per a les nostres vides”. També va qualificar d’irresponsa­ble el lliurament de multitud de “sistemes antiaeris mòbils, com els utilitzats pels terroriste­s”. Al final de la reunió tripartida, el cap de la diplomàcia ucraïnesa es va mostrar disposat a repetir-la amb el mateix format en un altre lloc. També ha cridat a una “treva humanitàri­a de vint-i-quatre hores”.

La reunió d’Adàlia, a la Mediterràn­ia turca, és fruit dels esforços diplomàtic­s d’intermedia­ció del Govern turc. Després de la cimera, el ministre d’Exteriors turc, Mehmet Çavusoglu, va matisar que d’una primera cita així “no es poden esperar miracles”, i va apuntar que les dues parts es van mostrar disposades que hi hagi una trobada entre els presidents de Rússia, Vladímir Putin, i d’Ucraïna, Volodímir Zelenski. “Els dos bàndols van defensar les seves actituds de manera molt civilitzad­a. Ningú no va aixecar la veu. Per descomptat no esperàvem que es complissin les demandes”, va reconèixer el ministre turc.

Els canals diplomàtic­s turc i israelià s’han activat els últims dies per mirar de trobar una sortida a la guerra a Ucraïna. Tot i això, malgrat els esforços d’aquests potencials mediadors, els analistes consideren que la decisió final la tindrà el mateix Vladímir Putin. ●

 ?? OZAN KOS    A ?? Serguei Lavrov (al fons), davant el seu homòleg ucraïnès, Dmitró Kuleba
OZAN KOS A Serguei Lavrov (al fons), davant el seu homòleg ucraïnès, Dmitró Kuleba

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain