La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Rússia ha mostrat limitacion­s però utilitzarà tota la seva capacitat”

Juan Antonio Moliner General de divisió de l’Exèrcit de l’Aire, retirat

- FÉLIX FLORES

L’àmbit militar sempre s’enllaça amb el polític”, assenyala Juan Antonio Moliner, general de l’Exèrcit de l’Aire retirat i ara dedicat a tasques docents. Això és una dificultat afegida a l’hora d’analitzar com Vladímir Putin està conduint una invasió d’Ucraïna envoltada d’incògnites i elements sorprenent­s.

El llarg comboi encallat fa dies a prop de Kíiv o que no s’hagin bombardeja­t les línies fèrries i que els trens ucraïnesos continuïn funcionant són elements sorprenent­s, gairebé un contrasent­it...

Sí, és la gran pregunta. Rússia va desplegar uns 300 avions de combat, alguns de molt moderns, Sukhoi SU-34 i SU-35. La seva capacitat teòrica és innegable. Hi ha hagut bombardejo­s contra objectius estratègic­s militars, però no de manera massiva. Per què no contra línies de ferrocarri­l i objectius militars específics pròxims a les ciutats? Aquí entrem al terreny polític. Potser Putin pensava en un passeig militar i que no necessitar­ia tota la seva potència. Es troba que tota estratègia fracassa en contacte amb la realitat de la guerra: amb els plans no n’hi havia prou, i ha hagut d’anar incorporan­t noves forces i capacitats.

Des de les primeres anàlisis es parlava que el nombre de soldats russos és insuficien­t per ocupar el país. Sembla un objectiu extremamen­t ambiciós.

Efectivame­nt. Fins i tot per a la presa de les ciutats, però no per al setge, es necessita un nombre de combatents en funció del nombre d’habitants i de milicians defensant la ciutat. És un nombre molt elevat. Però Rússia té capacitat de generar més combatents. L’institut Sipri donava una força de fins a 900.000 homes en armes. Rússia no es pot permetre perdre una guerra amb un país amb què té més de 3.000 quilòmetre­s de frontera. Crec que la capacitat militar convencion­al, i esperem que continuï sent la posada en pràctica, ha demostrat determinad­es limitacion­s per part de Rússia. Ara bé, Rússia continuarà utilitzant tota la seva capacitat fins a assolir els objectius polítics i militars que Putin s’hagi marcat. El que no m’atreveixo a dir és quins són: quedar-se amb el Donbass, amb Crimea i, fins i tot, amb algunes zones més? Vol prendre Kíiv? O vol fins i tot arribar a dominar tot Ucraïna militarmen­t? Amb totes les seves deficiènci­es, les seves capacitats militars són enormes. No podem deixar de reconèixer que Rússia té una capacitat militar extraordin­ària, per no parlar del terreny nuclear.

Sembla que Rússia estigui duent a terme una guerra d’estil ja no convencion­al, sinó fins i tot antiquat, amb una barreja d’unitats profession­als i una tropa de lleva...

La guerra que esperàvem, supermoder­na, amb armament intel·ligent, una ciberguerr­a per tot arreu..., no l’estem veient tret de puntualmen­t. Crec que la moral, element essencial en la guerra, no és la més adequada. I, en aquest sentit, sembla confirmat que dos generals han mort en operacions al front. Què hi fan, allà, dos generals, un cap d’Estat Major? No és normal. Es deia que hi anaven per organitzar el subministr­ament logístic, però això no ho fan els generals; tenen uns tècnics per fer-ho... Jo sí que crec que eren allà per elevar la moral de les tropes. És la meva interpreta­ció. És un dels elements febles amb què s’ha trobat Putin. Penso, i aquí em fico on no em demanen, que és un dictador envoltat de persones que li diuen “Sí, senyor” a tot, i això fa que l’assessoram­ent que té sigui el que ell vol sentir, i la presa de decisions es basa potser en informacio­ns no del tot precises.

Quan s’agreuja el front del Donbass, abans de la invasió, es pensava que es trencaria el front i des de Crimea s’intentaria tancar el Donbass, prendre l’aigua del riu Dniéper per a Crimea... I s’acabaria allà.

El front del Donbass va avançar una miqueta, el del nord va avançar i sembla que Kíiv està envoltada pel nord i l’est. El sud és el que ha avançat més, com demostren els bombardejo­s de ciutats importants per tancar la connexió amb Crimea i la sortida d’Ucraïna al mar Negre.

El retard a l’hora d’atacar Kíiv es podria deure que esperen fer pujar tropes des del sud? En aquest cas, queda molt camí.

Sí, molt camí i camí llarg. Però les capacitats de Rússia en cas de voler fer una ofensiva final encara són molt grans, no es poden subestimar. Sembla que tot es va fent a poc a poc; d’una banda, per minimitzar les víctimes pròpies, que han estat molt nombroses. Potser amb el que s’ha aconseguit fins ara es pot començar a plantejar un alto el foc que provocaria, i tot són hipòtesis, una congelació del conflicte, una estabilitz­ació de l’statu quo, amb el Donbass, Crimea i el sud en mans de Rússia. No és el que ens han dit alguns responsabl­es polítics, que queden moltes setmanes de conflicte. I, efectivame­nt, és molt possible que sigui així, sobretot si les forces ucraïneses reben armament de manera sostinguda i consistent; vull dir míssils superfície-aire i míssils contracarr­o, que els permetin mantenir una pressió enorme sobre les forces russes en tots els seus moviments.

Com arriba aquest armament?

És evident que arriba a través de canals gens convencion­als.

La defensa antiaèria ucraïnesa, amb coets Stinger i SAM, sembla eficient?

Sí. El que passa és que ha perdut la capacitat antiaèria i contra unitats cuirassade­s amb els drons TB-2 turcs, que han estat molt eficients però se’ls han acabat. Però, si n’aconseguei­xen més, amb un altre tipus d’armament defensiu i ofensiu, això els permetrà mantenir viva la flama de la seva lluita.

El qüestionat subministr­ament d’avions MiG-29 des de Polònia hauria estat possible?

Els dos països a l’OTAN que tenen MiG-29 són Polònia i Romania. Comença el moviment a Polònia portant els avions a la base de Ramstein, a Alemanya, on hi ha les forces americanes, perquè siguin els americans els que els proporcion­in als ucraïnesos. Des del principi em va semblar gairebé de ciència-ficció, perquè implicaria per a Putin gairebé una declaració de guerra. Com es portarien aquells avions a Ucraïna? Els pilots ucraïnesos, entrenats per a aquests avions, els haurien d’anar a recollir. Significar­ia una implicació en la guerra que Rússia veuria de manera extremamen­t agressiva. Això ha fet que s’hagi desistit d’aquesta idea, una mica irrealitza­ble. ●

Dos generals morts “No és normal que fossin al front; crec que hi eren per elevar la moral de les tropes”

Ucraïna i les armes “Si en reben de manera sostinguda mantindran una enorme pressió sobre les forces russes”

 ?? AgAènciA èE LES ginNgiES i LES ARTS ciLiTARS ?? “No és el tipus de guerra que esperàvem”, diu el general Moliner
AgAènciA èE LES ginNgiES i LES ARTS ciLiTARS “No és el tipus de guerra que esperàvem”, diu el general Moliner

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain