La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’excancelle­r alemany Schröder es reunirà amb Putin a Moscou

-

L’excancelle­r alemany Gerhard Schröder es reunirà a Moscou amb el president rus, Vladímir Putin, amb qui manté una estreta relació, per conversar sobre el final de la guerra a Ucraïna, segons va informar ahir el web de notícies nordameric­à Politico. La visita seria a títol personal i sense mediació de l’Executiu de Berlín.

Schröder està sota fortes pressions per la seva relació amb el líder rus i amb el polèmic gasoducte Nord Stream 2. Deu líders de l’SPD –els dos presidents actuals, Saskia Esken i Lars Klingbeil, i vuit antecessor­s seus– l’han apressat a trencar aquests vincles.

L’excancelle­r (1998-2005) presideix el consell d’administra­ció de l’empresa encarregad­a de construir el gasoducte, que ha estat sancionada pels Estats Units, i el consell de vigilància del consorci rus Rosneft, a més d’haver estat nominat per ingressar al de Gazprom al juny. El projecte Nord Stream parteix d’un acord entre Schröder i Putin el 2005, mesos abans de la derrota electoral del llavors canceller, que va passar a ocupar aquests càrrecs.

Schröder, a més a més, ha quedat inclòs en una demanda per crims de guerra contra Rússia. La Fiscalia General alemanya ha obert, d’altra banda, un “sumari estructura­l” contra Rússia, una fórmula que permet investigar presumptes crims de guerra, fins i tot sense inculpats concrets, per obtenir proves que puguin ser utilitzade­s posteriorm­ent.

Dues fonts governamen­tals van explicar que l’Executiu alemany no ha acceptat que l’excancelle­r es reuneixi amb Putin. Consultada per Reuters sobre la informació de Politico, una de les fonts va dir: “Això no es va acordar amb el Govern, ni se’l va involucrar en la qüestió”. ●

 ?? SEAN GALLUP / GETTY ?? Gerhard Schröder
SEAN GALLUP / GETTY Gerhard Schröder

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain