La Vanguardia (Català-1ª edició)

Itàlia investiga si un superiot a la Toscana és de propietat russa

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

Després d’haver congelat més de 140 milions d’euros en actius d’oligarques russos pròxims al Kremlin, el gran misteri que ara concentra els esforços de la policia italiana és un superiot de 140 metres anomenat Xahrazad, atracat des del setembre a la població toscana de Marina di Carrara.

La Guardia di Finanza (policia de fronteres i delictes fiscals) investigav­a ahir si aquesta embarcació és de propietat russa o, fins i tot, com s’ha arribat a especular entre els vilatans, si el propietari és el mateix president Vladímir Putin. Els veïns de la zona, curiosos, l’anomenen “el iot de Putin” des de fa mesos. “No és fàcil ni ràpid trobar els propietari­s d’un vaixell així. Però encara no podem descartar que sigui de Putin”, assegurave­n ahir a La Vanguardia fonts d’aquest cos.

Tot i això, el capità del superiot, el britànic Guy Bennett-Pearce, ha negat a The New York Times que el president rus hagi estat en aquesta embarcació. Altres experts han dit que el iot vinculat a Putin seria un vaixell més petit anomenat Graceful, que poques setmanes abans de la invasió va navegar des d’Alemanya fins al port rus de Kaliningra­d.

Hi ha un gran secretisme que envolta el Xahrazad. No només la tripulació ha signat contractes de confidenci­alitat –com en altres iots d’aquesta mena–, sinó que, a més, una coberta amaga la placa d’identifica­ció del vaixell. Quan va arribar a Marina di Carrara es va construir una tanca de seguretat al moll per ocultar la identitat dels ocupants, cosa que, segons els residents, no havia passat mai. Se sospita que és d’un

Els veïns l’anomenen “el iot de Putin” per l’enorme secretisme que envolta el vaixell

magnat rus perquè, a més, Xahrazad és el títol d’una suite simfònica del compositor rus Nikolai Rimski-Korsakov. Entre els iots més grans del món és l’únic del qual no sap qui és el propietari, cosa que ha alimentat encara més les sospites. Té dos heliports, una piscina amb coberta retràctil que es transforma en una pista de ball i un gimnàs. Està valorat en 700 milions d’euros. ●

 ?? ANTONIO CALANNI / AP ?? El iot Lady M d’Aleksei Mordaixov, també confiscat
ANTONIO CALANNI / AP El iot Lady M d’Aleksei Mordaixov, també confiscat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain