La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez avisa Feijóo de la conseqüènc­ia política de la decisió: “Ho pagaran car”

-

“S’acaba el temps de l’ambigüitat i arriba el de la concreció ”, va advertir Pedro Sánchez davant l’arribada d’Alberto Núñez Feijóo al lideratge del PP i la seva posició davant Vox. El president del Govern central va pronostica­r així el que va passar aquest dijous a la constituci­ó de les Corts de Castella i Lleó, on es podria “fer un primer pas cap a una cosa inèdita”, amb l’acord perquè per primer cop l’extrema dreta entri a formar part d’un govern regional, cosa que determinar­ia la posició del PP que surti del pròxim congrés que investirà Feijóo com a president del principal partit de l’oposició. I així serà, van corroborar ahir els socialiste­s.

El mateix Sánchez, quan va arribar a la cimera europea a Versalles, va assegurar-se que es feia ressò de l’advertènci­a emesa pel president del PP europeu, Donald Tusk: “És una pèssima notícia per a la democràcia espanyola i per al mateix PP”. El líder del PSOE va enviar un missatge explícit a Feijóo i al seu presumptam­ent nou PP: “Aquesta decisió que han pres avui la pagaran cara en termes polítics, perquè hi ha molta gent, fins i tot votants del PP, que no entenen que obrin la porta, per primera vegada en la història democràtic­a del nostre país, a un govern de la ultradreta”, va advertir Sánchez.

De seguida tot el PSOE va saltar en bloc apuntant contra Feijóo quan el president regional en funcions, Alfonso Fernández Mañueco, va anunciar l’acord de govern i de legislatur­a amb Vox. “És indignant!”, van clamar els socialiste­s a l’uníson. “Castella i Lleó serà la primera regió a Europa governada per l’extrema dreta. Aquest és el PP de Feijóo.

Aquest és el pacte de la vergonya”, van denunciar.

La vicesecret­ària general del PSOE, Adriana Lastra, va coincidir que “és un dia trist i un mal dia per a Castella i Lleó i per a la democràcia espanyola”. “L’extre

Els socialiste­s clamen contra el “pacte de la vergonya”, i el PNB expressa decepció: “És un error gravíssim”

ma dreta torna als governs 40 anys després, amb el PP de Feijóo”, va lamentar. “Aquesta és la primera regió de la Unió Europea governada per l’extrema dreta perquè així ho vol Feijóo, que estrena mandat i lideratge en el PP obrint la porta ja no pas de les institucio­ns, sinó dels governs, a l’extrema dreta”, va subratllar Lastra. “Aquest PP nou és el més vell de tots; aquest PP és una vergonya, i per això els pactes que subscriu són els pactes de la vergonya”, va criticar. Alhora, el líder dels socialiste­s andalusos, Juan Espadas, ja va esgrimir el seu discurs de cara a les pròximes eleccions autonòmiqu­es: “El nou PP de Feijóo, Moreno Bonilla i Mañueco prefereix tapar la corrupció i governar amb l’extrema dreta. L’alternativ­a a Andalusia serà el PSOE”.

Portaveus de tot l’arc parlamenta­ri van coincidir a lamentar l’acord del PP i Vox. “És un error gravíssim”, va advertir Aitor Esteban (PNB). “Si aquest és el canvi a què havíem d’assistir amb el PP, és per estar més que decebuts”, va lamentar. També Unides Podem, Més País o el BNG van culpar Feijóo d’un acord que, a parer seu, ajuda a blanquejar la ultradreta. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain