La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Executiu apel·larà en la reunió a la cooperació davant l’impacte de la guerra

-

El Govern espanyol introdueix com a gran prioritat el pla de cooperació per a la resposta a l’impacte de la guerra a Ucraïna en l’ordre del dia de la conferènci­a de presidents autonòmics que se celebrarà diumenge a La Palma. Les conseqüènc­ies econòmique­s i energètiqu­es per a Espanya de l’agressió bèl·lica de Rússia, i la coordinaci­ó en l’acollida de l’onada de refugiats ucraïnesos, s’afegeix així a l’anàlisi de la situació de la pandèmia, la valoració de l’execució dels fons europeus de recuperaci­ó o la cooperació en matèria d’emergèncie­s en protecció civil que abordarà el fòrum de debat autonòmic.

L’esborrany de la proposta d’acord amb les autonomies sobre la crisi a Ucraïna que porta el Govern a aquesta cita, i a què va tenir accés La Vanguardia, torna a apel·lar als “mecanismes de cogovernan­ça”, igual que davant la pandèmia del coronaviru­s, per afrontar “una altra crisi de grans dimensions amb el potencial de provocar greus conseqüènc­ies econòmique­s, socials, humanitàri­es i de seguretat”.

En primer lloc, la proposta d’acord del Govern expressa la condemna “en els termes més enèrgics” d’una agressió militar “il·legal, no provocada i injustific­ada” de Rússia contra Ucraïna, així com la participac­ió de Bielorússi­a en l’atac. A continuaci­ó, l’Executiu proposa d’establir mecanismes de cooperació amb les autonomies en quatre àmbits: l’humanitari, l’acollida i protecció de refugiats, les mesures d’impacte socioeconò­mic i la cibersegur­etat.

Pel que fa a les respostes per intentar pal·liar els efectes econòmics i energètics de la guerra, i “evitar una espiral inflacioni­sta”, el Govern proposa que les comunitats, dins de les seves competènci­es, es comprometi­n “a conscienci­ar el conjunt de la ciutadania i els sectors productius sobre la importànci­a de l’estalvi energètic, a través de mesures com l’incentiu d’un ús més racional dels vehicles privats o una moderació de l’ús d’energia dedicat a la climatitza­ció”.

Per augmentar l’autonomia estratègic­a, “les administra­cions treballara­n coordinada­ment per reforçar i accelerar les inversions en tecnologie­s crítiques com semiconduc­tors, emmagatzem­ament, minerals essencials, bateries, 5G, intel·ligència artificial, centres de dades i principis actius de medicament­s essencials”. I, en línia amb l’estratègia de Seguretat Nacional, “es promourà la creació d’una reserva de béns considerat­s estratègic­s per preservar els drets i llibertats, el benestar dels ciutadans, el subministr­ament dels serveis essencials i els recursos de primera necessitat”. ●

L’Executiu proposa que les comunitats incentivin un ús “més racional” dels cotxes i de la calefacció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain