La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya adaptarà la política d’acollida sobre la marxa

Descoordin­ació per ubicar el centre de refugiats català

- JOAQUÍN VERA/ CRISTINA SEN Madr d/Bar a

Cinc dies després que el Ministeri d’Inclusió visités les instal·lacions del centre de la Seguretat Social a Pozuelo de Alarcón (Madrid), el primer punt que canalitzar­à bona part de la massiva arribada d’exiliats d’Ucraïna obre avui les seves portes oficialmen­t, tot i que ja són 30 persones les que ocupen una part dels seus 400 llits.

Tant el Ministeri d’Inclusió com el d’Interior esperen que avui puguin passar pel centre uns 450 ucraïnesos. Aquest centre, que ahir va visitar el president Pedro Sánchez, servirà per a dues funcions principalm­ent: documentar els refugiats perquè tinguin papers i accedeixin a tots els serveis, i atorgar places en el sistema d’acollida per als que no tinguin vincles familiars a Espanya .

A Catalunya, el Ministeri d’Inclusió encara no ha trobat les instal·lacions adequades per habilitar el centre de recepció, malgrat les reiterades crides a la Generalita­t, segons indiquen fonts ministeria­ls. Els edificis triats a Madrid pertanyen a la Seguretat Social, que depenen del mateix Ministeri que dirigeix José Luis Escrivá.

En el cas de Catalunya, expliquen les mateixes fonts, si la Generalita­t no ofereix un espai òptim es pròximes hores, recorreran a alguna instal·lació ministeria­l com a recurs final.

Sobre aquesta qüestió, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va assenyalar que hi ha contactes, però que aquesta és una “competènci­a de l’Estat”. La portaveu va comparèixe­r després de la reunió que va fer el Govern per coordinar la resposta en la crisi humanitàri­a i econòmica

Al matí, el president Pere Aragonès va assenyalar que els refugiats ucraïnesos tenen llibertat de moviment i, per tant, no es pot treballar amb unes previsions inicials sinó que s’adaptaran els plans “sobre la marxa”. S’haurà d’actuar amb una certa improvisac­ió, són les dades que ahir es van posar sobre la taula en la reunió de coordinaci­ó. Oficialmen­t, els últims dies han arribat 1.500 persones, però les xifres que ofereix el consolat d’Ucraïna és que són unes 5.000. La majoria de les quals, per tant, encara no s’han posat en contacte amb l’Administra­ció.

El Govern va reclamar a l’Executiu de Pedro Sánchez la creació d’un fons específic per abordar les despeses d’acollida, un fons semblant al que es va habilitar durant la pandèmia. Seguint aquesta estratègia, l’Executiu català crearà una comissió delegada per coordinar les accions davant la crisi per la invasió d’Ucraïna, tant referent a l’ajuda als refugiats com el suport que s’hagi de donar a les empreses catalans i a la ciutadania afectada per les conseqüènc­ies econòmique­s d’aquesta crisi. El president es reunirà avui amb els sindicats i la patronal.

Segons fonts de la Creu Roja, que es coordina amb el Govern, el Govern i els Ajuntament­s, Catalunya té disponible­s en aquests moments 1.600 places habitacion­als d’acollida, de les quals 400 estan ocupades. Cada dia estan arribant amb tren unes 300 persones, i un centenar està sol·licitant algun tipus d’ajuts. Hi ha refugiats que passen per Barcelona en trànsit a altres destinacio­ns, per la qual cosa la seva petició d’ajuda és limitada.

Les persones que estan arribant amb tren majoritàri­ament van fugir de la guerra durant els primers tres dies. Per això, Creu Roja considera que al llarg de les pròximes setmanes i mesos aniran arribant refugiats amb situacions més complexes, que sí que han patit la invasió bèl·lica russa amb un impacte personal molt més gran. ●

S’estima que 5.000 ucraïnesos han arribat a Catalunya, tot i que 3.500 no han informat l’Administra­ció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain