La Vanguardia (Català-1ª edició)

La llei d’Habitatge passa el primer filtre legislatiu després del pacte agònic d’ERC

Les sis esmenes a la totalitat anticipen una tramitació plena de dificultat­s

- PE RO lALLÍ Madrid

L’accidentad­a llei d’Habitatge ha passat el primer filtre parlamenta­ri després d’eludir les sis esmenes a la totalitat que tenia en contra. Finalment, Esquerra va aconseguir el compromís dels socialiste­s –verbal i escrit– que es respectarà la competènci­a plena de Catalunya, no només en matèria d’habitatge, sinó també pel que fa al Codi Civil català, i no va votar la devolució de la llei. Tot i que amb menys drama que la Reforma Laboral, el Govern de coalició va tornar a esgotar els terminis, i no va tenir tancat l’acord gairebé fins a la mitjanit de dimecres. Però aquest sedàs només és el primer, i el desenvolup­ament del debat al ple, i els precedents dins del mateix Govern de coalició, presagien una tramitació molt accidentad­a. A més de PP i Ciutadans, tres de les formacions integrades en la majoria d’investidur­a –ERC, PNB i PDECat–, més Junts, portaven esmenes de devolució, cosa que, com va subratllar maliciosam­ent la diputada del PP Ana Zurita, mostra com està l’ambient pel que fa a aquesta norma. Sense explicar que ja venia calenta després de més de tres anys de duríssima pugna entre PSOE i Unides Podem sobre la peremptori­etat o no de regular els lloguers.

La ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, va haver de fer professió de fe autonomist­a des de la tribuna del Congrés perquè el grup republicà deixés que la llei continués el tràmit: “Tenen el nostre compromís que el text resultant serà respectuós amb els títols competenci­als delimitats a la Constituci­ó, amb les competènci­es exclusives que en matèria d’habitatge tenen les comunitats, amb les competènci­es contingude­s als estatuts d’autonomia i, per tant, també, amb les de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya”. Gairebé va semblar un jurament formal, de què Esquerra diu que posseeix còpia firmada i compulsada. Així està la confiança entre els uns i els altres a mitja legislatur­a.

La qüestió és que ERC, com també EH-Bildu i gairebé tots els altres grups, fins a Terol Existeix, ja han anticipat que seran immiserico­rdiosos en el tràmit d’esmenes. I que en aquest cas semblen incompatib­les els grups d’esquerra i els de centredret­a que habitualme­nt donen suport al govern, ja que s’enfronten les tesis de tall liberal i neoliberal de grups com Junts, PDECat o PNB, pendents de protegir els propietari­s i partidaris de construir més habitatge públic, i les dels proposador­s de la llei i els grups d’esquerres, com Esquerra, Bildu, Compromís, Més País o el grup confederal d’Unides Podem, que volen estirar el text en sentit contrari. I, pel que va semblar ahir, el PSOE encara no ha decidit si beure o bufar. I no es pot descartar que intenti fer totes dues coses alhora. ●

La ministra Sánchez va fer professió de fe autonomist­a perquè Esquerra retirés el seu vot de devolució

MÉS INFORMACIÓ EN ECONOMIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain