La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’efecte Zelenski

- Fèlix Riera

Es podria arribar a argumentar que la invasió russa d’Ucraïna ha posat el punt final a l’Europa espiritual. El neoconserv­ador nordameric­à Robert Kagan ja denunciava la seva passivitat militar observant que la cultura europea estava dominada per Venus (la deessa de l’amor) en contraposi­ció als EUA, regits per Mart (el déu de la guerra). Conceptes eliminats de l’argot polític, com guerra justa, entendre la guerra com un mal menor o un mal necessari, ara tornen a aguaitar els polítics europeus per respondre al repte de la invasió d’Ucraïna. Alguns polítics consideren que ha arribat l’hora de desplegar la concepció política de la guerra justa, perquè és necessari defensar-se d’una agressió.

El que opera en la nova mentalitat política és començar a preocupar-se per la seguretat europea qüestionan­t aquells que consideren il·lícita qualsevol resposta militar. Les sancions econòmique­s, esportives i culturals a Rússia pretenen fer costat a qui té la raó i que ha estat envaït precisamen­t per tenir-la. La guerra que ha ocasionat la destrucció de ciutats, l’èxode de la població, la mort de militars i civils, ha provocat que el tradiciona­l pacifisme institucio­nal de la Unió Europea es vegi ara compromès en decidir enviar armament. En el seu assaig Poder y debilidad, Robert Kagan argumenta que Europa viu d’esquena al món hobbesià, un món dominat per l’ús de la força, tenallat per les limitacion­s del dret i les institucio­ns.

Mentre Europa intenta compatibil­itzar la persuasió política, a través del diàleg ( soft power), amb respostes militars (hard power), Zelenski implora que aquesta, per fi, actuï. Europa s’ha anat preparant, després de la Segona Guerra Mundial, per combatre el mal des dels despatxos, però no per assumir les conseqüènc­ies del bé, com són les derivades de l’actitud moral del president Zelenski. Europa havia previst el mal de Putin però no el decidit compromís de Zelenski a favor de la llibertat, la pàtria, la dignitat i la identitat ucraïnesa. Per a molts ciutadans europeus, el bé que encarna Zelenski és considerat més beneficiós per al futur del continent que la realpoliti­k que arribaria a sacrificar Ucraïna a fi de salvar Europa. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain