La Vanguardia (Català-1ª edició)

Immersió total en art

- Lluís Bassat

Acabo de passar cinc dies meravellos­os a Madrid visitant la nostra fira d’art més internacio­nal, Arco, i les altres cinc fires d’art que la complement­en. No em lamentaré aquí que Barcelona no tingui una fira d’art d’aquesta categoria. Ja ho he fet massa vegades. Per això visito fires d’art, museus i galeries allà on vaig.

Arco torna a estar a un bon nivell, després de la terrible pandèmia. És veritat que no hi ha totes les galeries que hi hauria d’haver, però les que exposen presenten obres més que interessan­ts, com un extraordin­ari Tàpies de Mayoral, que em penso que s’ha venut. On s’hi ha venut molt bé ha estat a Art Madrid. Un expositor català m’ha confessat que ha trobat clients per a més de vint obres, més de les que tenia exposades i que, per sort per a ell, en portava algunes de més, que guardava en un petit magatzem al mateix estand. El més increïble, em deia, és que el vuitanta per cent de les obres venudes tornaven a Barcelona, ja que havien estat comprades per col·leccionist­es d’aquí. Perquè després es digui que l’interès per l’art ha minvat a la nostra ciutat. El que ha minvat és la facilitat per veure art, amb la falta d’un museu que les mostri, d’una gran fira que les promogui i la dispersió de les galeries d’art a Barcelona, que abans es podien visitar en unes hores, passejant pel carrer Consell de Cent i ara cal anar del carrer Trafalgar a l’Hospitalet, passant per Montjuïc.

Just Madrid és una altra fira que s’està consolidan­t, amb expositors de tot Espanya i Portugal, i la presència d’una interessan­t galeria de Linares, província de Jaén. Urvanity, amb un programa de relacions públiques esplèndid i, segurament, la més jove i rabiosamen­t contemporà­nia. Drawing Room evoluciona de ser una fira només de dibuix a una que admet també pintura, especialme­nt sobre paper. Ha canviat a una ubicació millor i més gran. I finalment, SAM, Saló d’Art Modern, organitzat pel galerista català Alcolea, on les galeries que hi exposen mostren obres dignes de ser als museus.

Si a tot això hi afegim les visites de franc organitzad­es a galeries d’art i museus de Madrid, hem d’acceptar que aquesta setmana ha estat una immersió total en art. ●

A Barcelona no és fàcil veure art: falta una gran fira i la dispersió de les galeries no ajuda

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain