La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya tanca l’estratègia covid i obre la nova etapa de normalitat

● Només es comptabili­tzaran els casos de persones vulnerable­s i els malalts greus ● No hi haurà tests generalitz­ats i es posarà fi als aïllaments dels asimptomàt­ics ● Hi ha consens a treure la mascareta a l’interior de manera gradual, però no quan

- CELESTE L E

Després de dos anys –que es compleixen avui– que es declarés oficialmen­t la pandèmia de la covid, Espanya obre una nova etapa cap a l’anhelada normalitat. Durant un any, i fins que no estigui plenament en marxa el nou sistema de vigilància de salut pública acordat ahir entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, els responsabl­es sanitaris han decidit reduir la vigilància de casos a les persones vulnerable­s, als entorns vulnerable­s (hospitals, centres de gent gran, centres de dia, centres de persones amb discapacit­at...) i als casos greus (hospitalit­zats) a fi de disposar de recursos suficients per recuperar l’activitat assistenci­al i atendre la resta de patologies.

I es garantirà que hi hagi prou capacitat de mitjans diagnòstic­s per detectar noves variants, amb un nivell adequat de seqüenciac­ió. En aquest punt, serà important la vigilància de les aigües residuals, un punt a destacar en el nou sistema de vigilància global.

Quan es posarà en marxa el nou sistema de vigilància de la covid? La setmana que ve, la comissió de Salut Pública ho acabarà de definir, després de les recomanaci­ons del grup d’experts de la ponència d’alertes. La Vanguardia ha pogut saber que ja no hi haurà un seguiment de casos lleus i asimptomàt­ics, cosa que, en definitiva, posarà fi als aïllaments de 7 dies. En cas que una persona cregui que té la covid haurà d’anar al centre de salut i serà el metge qui determinar­à si li fa un test de diagnòstic i si li dona la baixa (i els dies que estableixi). En definitiva, com s’actua amb qualsevol altra malaltia.

L’OMS va declarar oficialmen­t la pandèmia l’11 de març del 2020, avui fa dos anys. En aquell moment hi havia 118.000 casos a 114 països, i 4.291 persones havien perdut la vida. Vinti-quatre mesos després, el nombre de contagiats supera els 451 milions i han mort més de sis milions. Europa ha patit amb molta virulència l’acció d’aquest coronaviru­s, sobretot Espanya (especialme­nt durant la primera onada), amb uns 11,2 milions

Avui fa 24 mesos que l’OMS va declarar la pandèmia: 451 milions de casos i 6 milions de morts

d’infectats (xifres oficials, tot i que els experts tenen clar que caldria afegir-hi almenys 5 milions més, entre un 35% i un 40% de la població) i uns 101.000 morts. Les xifres reflecteix­en dramàticam­ent el que s’ha viscut.

Però la situació ha canviat. Tot i que la declaració de pandèmia continua vigent, la sisena onada remet (ara molt lentament). La variant òmicron, que els mesos de desembre i gener va provocar un tsunami de contagis que no s’havia vist mai, ha estat més lleu (cosa que s’ha entès com un risc més baix de malaltia greu i mortalitat). Això es tradueix en una ocupació de llits hospitalar­is controlada (no va passar amb l’atenció primària, que al desembre es va col·lapsar). Les morts, malgrat tot, han continuat amb una mitjana de cent cada dia.

S’eliminaran les mascaretes als espais interiors? Sí, indiquen fonts de la ponència d’alertes, tret dels entorns vulnerable­s i en espais de gran aglomeraci­ó, com ara el transport públic. Però encara falta definir quan.

Aquestes fonts reconeixen que no hi ha unanimitat entre els experts (tampoc els de les comunitats autònomes) sobre quan començar, però sí que hi ha més quòrum en el fet que ha de ser gradual, començant pels escolars. D’aquesta manera es podrà comprovar les conseqüènc­ies (si és que n’hi ha) i fer marxa enrere si cal, indiquen les fonts esmentades.

Aquest debat s’ajorna a la setmana que ve, una vegada que ahir es van posar les bases per a un nou sistema de vigilància de salut pública i la implementa­ció de la vigilància sentinella de les infeccions respiratòr­ies agudes lleus (IRAs) en atenció primària i greus (IRAG) en atenció hospitalàr­ia, que començarà a funcionar el primer trimestre del 2023.

El nou sistema, que es finançarà amb els fons del Mecanisme de Recuperaci­ó i Resiliènci­a, suposarà crear una Xarxa Estatal de Vigilància en Salut Pública que inclogui la vigilància de malalties transmissi­bles i no transmissi­bles i integri la informació procedent d’altres sistemes de vigilància, com ara farmacovig­ilància, salut animal, seguretat alimentàri­a, sanitat ambiental i d’altres. També la modernitza­ció dels sistemes d’informació (vitals, com s’ha demostrat durant la pandèmia) i el reforç de les sempre minvades i infravalor­ades plantilles de salut pública del sistema nacional de salut. ●

 ?? BIEL ALIÑO / EFE ?? Ambient, dilluns, en una terrassa a la ciutat de València en un assolellat dia d’hivern
BIEL ALIÑO / EFE Ambient, dilluns, en una terrassa a la ciutat de València en un assolellat dia d’hivern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain