La Vanguardia (Català-1ª edició)

Siguem honestos

- Antonio de Lacy Cap de cirurgia gastrointe­stinal del Clínic

Fa dos anys que va començar la pandèmia de la covid i encara dura. Fa uns dies va començar una invasió a Ucraïna. I les dues situacions tenen coses en comú: totes dues són guerres. Se sabia que podien passar i, potser, es va reaccionar tard. Les nostres pròximes paraules no tractaran sobre Ucraïna, amb el permís dels ciutadans d’aquest país i de tot el món, ja que no som les persones més adequades per parlar en profundita­t del tema. Això no impedeix de dir, com a ciutadans de Catalunya, que estem horroritza­ts i desitgem que aquesta bogeria s’acabi de seguida; i que hem d’instar els països, siguin membres de l’OTAN o no, a posar fi a aquesta catàstrofe, que sobretot serà humanitàri­a. Stop war!

Però ara reclamo la vostra atenció com a metge. Com a metges vam viure –i encara vivim– malament les innombrabl­es morts i desgràcies de la guerra de la covid. Érem dels que no estaven d’acord amb els aplaudimen­ts a les vuit de la tarda. No pas perquè no s’agraïssin, sinó perquè estàvem i estem en guerra, i tots els profession­als sanitaris hi havien de ser i donant-ho tot. El comportame­nt de tots els profession­als sanitaris –metges, infermeres, auxiliars, personal de neteja i seguretat, etcètera– ha estat i està sent admirable.

I ara què passa? Doncs que després dels fets esdevingut­s a la presidènci­a del PP i a la presidènci­a de la Comunitat de Madrid sembla que toca buscar culpables amb interessos de vegades exclusivam­ent partidiste­s. Fa uns dies va saltar la notícia que es demanaven comptes dels diners invertits pel CatSalut en la compra de material per mirar de contrarest­ar l’atac devastador i implacable del coronaviru­s. Es va parlar de compres que haurien pogut ser fraudulent­es per part de tercers, aliens al nostre país, i de moltes altres situacions complicade­s que es van esdevenir aquells dies tan difícils.

Potser hi va haver errors, no diem que no. I si hi ha persones que, amb mala fe, van aprofitar aquells moments per cometre frau, s’han de posar en mans de la justícia i del judici ètic i moral dels ciutadans. Però, senyors diputats del Parlament, com a metges us diem que la situació va ser terrible i encara ho és si mirem el nombre de morts diàries. Potser el que hauríem de fer és menys aplaudimen­ts i donar les gràcies sinceramen­t als profession­als de la sanitat catalana, als ciutadans i també a tots els treballado­rs de l’Administra­ció i a tants polítics al capdavant de la gestió en moments difícils, a tots els que, d’una manera o altra, van posar el seu millor interès i voluntat per ajudar a acabar amb l’enemic: el coronaviru­s.

No utilitzem la inèrcia, la demagògia i els interessos partidiste­s per fer caure el contrari. Durant la pandèmia l’enemic no ha estat un metge o un polític: ha estat i continua sent aquest virus, que ens ha canviat la vida.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain