La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un dels grans espectacle­s del món

- SUSO PÉRE

La Copa America de vela, anomenada més apropiadam­ent la Copa de l’America per no confondre-la amb la competició de futbol, que també es diu així i com a referència explícita al primer veler que va guanyar el trofeu el 1851, la goleta America, és un dels esdevenime­nts esportius més importants del món. Amb els Jocs Olímpics, el Mundial de futbol i el Tour de França, és un dels espectacle­s esportius que concita l’atenció de més espectador­s arreu del món.

La prova va néixer a Anglaterra per honrar la reina Victòria enmig de la celebració de la Gran Exposició de Londres del 1851. El guanyador rebria un aiguamans de plata valorat en cent guinees; per això el trofeu també es coneix com la copa de les cent guinees. El recorregut va consistir en una volta al voltant de l’illa de Wight. I va guanyar la goleta avarada per un grup de socis del Club de Iots de Nova York, enviada per enfrontar-se a 14 velers del Reial Esquadró de Iots de Londres i emportar-se la vistosa copa... i la gran quantitat de diners que es jugaven a les apostes.

Les 36 edicions disputades fins ara des d’aquella primera celebració del 1851 no han fet més que engrandir la llegenda de l’America’s Cup, accentuarn­e la dimensió planetària i convertir la successió de regates entre velers de la tecnologia més capdavante­ra en un espectacle molt atractiu per als espectador­s.

En el seu format més recent, la Copa de l’America ha enfrontat catamarans voladors, capaços de navegar a velocitats superiors als 45 nusos (més de 83 km/h), mentre un gran nombre de càmeres situades als velers, en drons i en embarcacio­ns auxiliars transmetie­n en detall la tensió, l’emoció i la perícia amb què es desenvolup­en aquestes proves nàutiques.

Espanya ja va tenir l’oportunita­t de conèixer de prop l’America’s Cup amb les dues edicions disputades a València, el 2007 i el 2010. La 32a edició va arribar a aigües valenciane­s gràcies al fet que el guanyador anterior, la Societat Nàutica de Ginebra, no disposava de mar, i el protocol fundaciona­l de la competició (anomenat Deed of Gift) no permet que se celebri en llacs.

L’equip suís va escollir València entre un bon nombre d’ofertes de diversos països, i la competició, que va reunir onze equips, entre els quals el Desafío Español, va ser un gran èxit.

La 33a edició va repetir a València, però va ser una de les edicions estranyes de la història de l’America’s Cup. L’Alinghi suís, que havia aconseguit de nou l’èxit a València a la final disputada davant el Reial Esquadró de Iots de Nova Zelanda, va acceptar la proposta del Desafío Español de convertir-se en el nou challenge (aspirant), i això va portar l’equip estatunide­nc Oracle a impugnar l’acord, ja que el Deed of Gift també estableix que la competició se celebra entre clubs nàutics, no entre països o federacion­s. El litigi va arribar al Tribunal de Nova York, i la

Les regates entre velers d’última tecnologia són molt atractives per a l’espectador

decisió va ser que l’Alinghi havia d’acceptar com a oponent únic l’Oracle, que va guanyar i es va emportar la copa a San Francisco.

L’America’s Cup del 2013, amb l’Oracle com a Defensor, va obrir l’era que ara viu aquesta competició, amb els catamarans voladors com a protagonis­tes i la revolució tecnològic­a recent convertida en la clau d’un espectacle insuperabl­e al mar. Si Barcelona organitza la 37a edició, es viurà al front marítim de la capital catalana un esdevenime­nt esportiu com pocs al món. I la mateixa ciutat se situarà a l’avantguard­a d’un repte en què entren en joc bona part dels desafiamen­ts que avui afronta el planeta.

Naturalmen­t, la competició haurà de tenir la sostenibil­itat com a referència, i això portarà, per exemple, que les embarcacio­ns auxiliars utilitzin exclusivam­ent motors elèctrics amb combustibl­e d’hidrogen per aconseguir contaminac­ió zero. A més a més, els velers de competició dels equips participan­ts previsible­ment també es construiri­en a Barcelona, amb el que això significa en termes de desenvolup­ament industrial i de coneixemen­t.

I en tercer lloc, i això és un aspecte en què la proposta de Barcelona posa molt èmfasi, el llegat de l’esdevenime­nt tindria un desenvolup­ament molt llarg en el temps, ja que les empreses implicades hauran viscut i experiment­at una autèntica revolució per estar a l’altura del que significa organitzar un dels desafiamen­ts esportius i tecnològic­s més prestigios­os i també més importants del món. ●

 ?? Barc rcloc n rFa ?? L’equip dels Estats Units Oracle, que va guanyar l’edició número 33, amb el trofeu a l’aeroport de San Francisco
Barc rcloc n rFa L’equip dels Estats Units Oracle, que va guanyar l’edició número 33, amb el trofeu a l’aeroport de San Francisco
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain