La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Ferrocarri­ls arribaran al centre de Manresa i es prolongara­n als afores

- DAVID GUERRERO Barcelona

Tant Sabadell com Terrassa han gaudit els últims anys de la prolongaci­ó del recorregut de la línia del Vallès de Ferrocarri­ls de la Generalita­t (FGC) i l’estrena de noves estacions que han donat peu a una mena de metro urbà. Ara és el moment de Manresa, un dels extrems de la històricam­ent oblidada línia Llobregat-Anoia. El Govern català ja ha decidit soterrar les vies i construir una nova estació al centre de la capital del Bages.

L’estudi informatiu ja finalitzat aposta per allargar el traçat 262 metres des de l’estació terminal actual per acostar-se més al cor de la ciutat i els punts generadors de demanda com, el principal centre d’atenció primària del Bages i la plaça Espanya, que funciona com a intercanvi­ador intermodal amb les línies de bus urbà i interurbà.

El projecte presentat ahir suposa enderrocar l’actual estació de Manresa-Baixador i soterrar completame­nt el tram des de Manresa-Alta. Es crearà així un nou espai urbà sobre les vies i en el seu entorn, així com la conversió d’un carrer en una gran avinguda que connectarà una de les zones amb més trànsit del centre amb la carretera de Santpedor.

La redacció del projecte executiu de la primera fase de l’obra, pressupost­ada en uns 30 milions d’euros i dos anys de treballs, sortirà a licitació els pròxims mesos.

En paral·lel, s’estudiarà la prolongaci­ó de la línia fins al parc de l’Agulla, als afores de la capital del Bages, s’hi afegiran dues noves estacions, una a l’entorn de la gran zona verda o del parc tecnològic veí, i una altra al barri de la Parada, per convertir-se en una opció útil també per a desplaçame­nts locals. L’execució d’aquest projecte, valorat en deu milions d’euros més, no requereix la construcci­ó de més vies. Es podran aprofitar les que ja hi ha, emprades només pels trens de mercaderie­s que transporte­n potassa des de les mines de Sallent fins al port de Barcelona. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain