La Vanguardia (Català-1ª edició)

Elisabet II ja pot dormir tranquil·la

El jutge arxiva la demanda contra Andreu, un cop fet el pagament a la víctima

-

Primer la bona notícia. La reina Elisabet II ja pot dormir tranquil·la. Ja no ha de patir perquè el (presumpte) cràpula d’Andreu li arruïni el jubileu pels seus 70 anys al tron. Ha passat per moltes coses, aquesta dona en la seva llarga vida. Fins i tot ha sobreviscu­t a la pandèmia i als pecats del seu fill.

L’altra notícia va de no tan bona a pèssima. El príncep Andreu s’ha tret de sobre la incertesa d’una possible condemna civil per haver abusat de Virginia Giuffre quan era menor i formava part de les esclaves sexuals reclutades per Jeffrey Epstein, ric financer i amic del duc de York que es va suïcidar a presó a l’estiu del 2019.

El jutge Lewis Kaplan, del tribunal de Manhattan, va rubricar l’arxivament del cas després de l’acord entre les dues parts. Això vol dir que Andreu ha pagat una quantitat no revelada a Giuffre perquè retirés la seva demanda.

Els mitjans remenen diverses xifres, però hi ha certa unanimitat al voltant dels 16 milions de dòlars.

Cas tancat. D’aquesta manera el segon fill de la monarca britànica recupera la possibilit­at de viatjar a Nova York sense el temor que a algú li agafi per buscar-li les pessigolle­s.

Tot i això, el que va ser heroi de la guerra de les Malvines ha sortit més que malparat de la situació judicial. La seva reputació és per terra i la taca és indeleble. El perseguirà per tota la vida.

Pressionat per la seva mare, que a hores d’ara del seu regnat no volia turments pel mal cap (per dir-ho d’alguna manera) d’Andreu, l’ha portat a acceptar un acord en què no reconeix la seva culpa, però tampoc no l’exonera. El sentit popular de la seva culpa sempre l’acompanyar­à i, encara pitjor, així ho veuran.

David Boies, advocat de Giuffre, va anunciar en un comunicat que el pacte s’havia completat. “Aquest és un pas important, però no hauria de ser l’últim per fer que els facilitado­rs i participan­ts amb Jeffrey Epstein retin comptes”, va subratllar.

Facilitado­r o participan­t, qualsevol de les dues paraules són urpades a la dignitat del duc de York, títol que encara manté després que per ordre de la seva mare li retiressin els reconeixem­ents militars i patrocinis reials.

Andreu sempre va negar les acusacions i, mitjançant els seus advocats, va mantenir una actitud de menyspreu envers la denunciant. Poc abans que anunciés l’acord ara firmat la van deixar com un drap brut, la van titllar de caçadora de fortuna i van afirmar que, si hi va haver alguna cosa, va ser consentida. El príncep va fer després un gir radical. La va descriure com a víctima i lluitadora. I va lamentar l’associació amb Epstein. Massa tard per al penediment i el perdó matern. ●

El duc de York surt malparat, encara que no reconegui la seva culpa, forçant el silenci de Giuffre

 ?? WILL OLIVER / EFE ?? La taca El prínc%p Andr%u ha %volucionat d’h%roi d% la gu%rra d% l%s Malvin%s a pària d% la monarquia britànica p%r la s%va amistat amb %l ric financ%r i p%d%rasta J%ffr%y Epst%in
WILL OLIVER / EFE La taca El prínc%p Andr%u ha %volucionat d’h%roi d% la gu%rra d% l%s Malvin%s a pària d% la monarquia britànica p%r la s%va amistat amb %l ric financ%r i p%d%rasta J%ffr%y Epst%in

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain