La Vanguardia (Català-1ª edició)

John Carlin: “El tret li ha sortit per la culata a Vladímir Putin”

Trobada del columnista i periodista amb subscripto­rs de ‘La Vanguardia’

- REDACCIÓ

“És la primera guerra en la meva vida que tinc absolutame­nt clar on és el bé i el mal des del principi”, va confessar l’escriptor, periodista i columnista de La Vanguardia, John Carlin, respecte a la invasió de Rússia a Ucraïna en una trobada amb subscripto­rs celebrada ahir a la Casa Seat de Barcelona i que va ser moderada pel director adjunt del diari, Enric Sierra.

L’actual conflicte bèl·lic va ser un dels temes estrella. “El tret li ha sortit per la culata a Vladímir Putin. És impossible veure una sortida feliç per a ell encara que demà es rendís Kíiv, perquè ha de mantenir unes forces d’ocupació en un país amb 44 milions d’ucraïnesos que ara tenen un gran consens contra els russos”, va afirmar Carlin, que va destacar la “gran i admirable unitat” que la Unió Europea i Occident han mantingut en aquest tema.

A parer seu, la solució al conflicte pot venir a través de la Xina, perquè és l’únic país “que pot influir en aquest gàngster rus que és Putin gràcies al fred pragmatism­e dels xinesos”. Tampoc no va descartar una resposta interna. “Les sancions econòmique­s, culturals i esportives tenen com a objectiu no posar fi a la guerra, sinó tenir impacte en els russos, perquè els de sota pressionin els de dalt i aquests enderroqui­n Putin”.

Sobre com informar-se bé en temps de fake news, Carlin va contestar immediatam­ent que “si no voleu fake news, llegiu La Vanguardia” per afegir després que “la desinforma­ció deliberada sempre ha existit en les guerres, el que passa ara és que amb les xarxes socials es magnifica”.

“La gent és molt manipulabl­e i és un gran desavantat­ge que tenim a la nostra democràcia, però veient el que passa ara a Rússia, on simplement no hi ha llibertat d’expressió, és una gran sort viure en països democràtic­s com Espanya o el Regne Unit. La llibertat de premsa és la democràcia”.

Quins consells donaria als periodiste­s que comencen ara? “Jo sempre dic que l’objectivit­at és una mentida perquè cada humà té les seves idees i els seus prejudicis, però el que sí que cal intentar és de ser fidel a un mateix i d’explicar honestamen­t el que es veu i se sent. I si això va en contra de la ideologia amb què simpatitze­s, no et tallis, també has d’explicar-ho. A mi m’ha passat”.

Sobre com veu la premsa espanyola, Carlin es va queixar que aquí “els diaris són bastant partidiste­s” i que “La Vanguardia és l’excepció a aquesta regla”. Va ser inevitable que un subscripto­r li preguntés per la seva polèmica sortida d’El País: “Bàsicament ho podem reduir al fet que en el que escrivia no vaig demostrar l’odi necessari en la mesura que exigia aquest diari cap als catalans en general i els independen­tistes en particular”.

Els esports, esclar, també hi van ser presents. Va dir que Xavi l’havia sorprès gratament com a entrenador del Barça malgrat que no tenia “grans expectativ­es” o que veu Guardiola com a “selecciona­dor de l’Argentina, el Brasil o Anglaterra; d’Espanya crec que no”, entre rialles dels assistents. ●

“L’objectivit­at és una mentida, però cal ser honest, encara que vagi en contra de la teva ideologia”

 ?? MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING ?? John Carlin al costat d’Enric Sierra durant la trobada d’ahir celebrada a la Casa Seat de Barcelona
MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING John Carlin al costat d’Enric Sierra durant la trobada d’ahir celebrada a la Casa Seat de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain