La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

-

HORITZONTA­LS 1 Terrenys herbats, sense arbres ni arbustos. L’antònim de fer les coses per passiva. 2 Relativa al Y. Cops d’ull. 3 A les portes de Barcelona. Tresors d’elefant. Poden ser passionals, platònics o filials. 4 Surti aigua de l’aixeta. Transpires­sin. Est. 5 Ganxo de cirurgià. Arbrets de l’Amèrica tropical la fusta dels quals, molt amargant, té propietats medicinals, com a tònic i antipalúdi­c. 6 El que abans era un disc de vinil de llarga durada. Li toca la grossa i vomita. Escapça la cua de l’azalea. La base del bust. 7 A les portes del Liceu. Punts de l’òrbita d’un cos, especialme­nt d’un planeta o d’un cometa, més distant del Sol. Atacar surt bé de preu.

8 Sofre. La divisa japonesa. Fruita en estat líquid. Rosa anaeròbica. 9 Malmet. Divertida com ella sola. 10 L’estat en què queda algú que perd la parella sobtadamen­t. Lluís Navarro Escambell. Sofre.

11 Palmereta. Peó decapitat. Agredeixis algú amb els punys. 12 Interdenta­ls en ordre alfabètic. Passo betum per les sabates per deixar-les ben enllustrad­es. Rodó, però sense redundànci­es. 13 Sortejos de rifles descarrega­ts. Amuntegant sota el pi.

14 L’operació de posar l’esquer a l’ham. Tranquil·litzava les feres.

VERTICALS 1 Vasos rodons de poca alçària més ample de la boca que de la base, que es poden fer servir per a rentar-hi plats. En tenen molts gots i moltes ulleres. 2 De tan alt no hi surt tot. Arrabassi un instrument amb l’estil del mut dels Marx. Parlis amb la voluntat que prenguin notes. 3 Aixecà un monument. Remada enrere. Futbol club.

4 Existint. Li treu el pinyol. 5 El ressò més literari de les lletres italianes. L’invertebra­t que teixeix i s’enfila a moltes lluminàrie­s, també. L’àcid al qual cantaven els Beatles quan es dirigien a la Lucy que era al cel envoltada de diamants. 6 Estranys. En un cert sentit, mou muntanyes. Ferm creient en la inexistènc­ia de Déu. Acaba com comença. 7 Sofre. Palmeretes. S’atreveix.

8 Ho feu servir. El sector econòmic de les coses aparentmen­t bones però radicalmen­t innecessàr­ies. Topa amb la manca d’oxigen. 9 Contracció mafiosa. Degota. Flac com un general mort en atemptat.

10 La lluita entre aquests estaments va sacsejar l’inici del segle XX. La reina de la selva. 11 Passa pel colador. Clos disposat per a tenir-hi un combat. Nova York, de tornada. 12 Adequat. Reposaràs en un setial.

13 Autèntic. Pot ser líquid o totalitari. En un cert sentit, l’element químic present a la majoria de Westerns. 14 Clava un cop. Pica cops de càstig.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain