La Vanguardia (Català-1ª edició)

Només Vox rebutja la investigac­ió del Defensor sobre la pederàstia

UP, ERC i Bildu s’afegeixen a última hora al pla del PSOE

-

La proposició no de llei del PSOE i el PNB per encomanar al Defensor del Poble que presideixi una comissió d’investigac­ió extraparla­mentària d’experts sobre els abusos sexuals a menors a l’Església es va aprovar ahir al Congrés dels Diputats amb una majoria rotunda de 286 vots a favor, 51 en contra (només els de Vox) i dues abstencion­s.

La iniciativa es va votar sense admetre l’esmena del PP que demanava que s’investigui­n també els abusos a menors tutelats per administra­cions autonòmiqu­es com les de les Balears i València. Tampoc no es va tenir en compte la sol·licitud d’Unides Podem, ERC i EH Bildu, perquè la comissió atorgués algun paper al Congrés, en una subcomissi­ó o comissió no permanent. Tant el PP com aquests tres grups, que reclamaven des del gener una comissió d’investigac­ió parlamentà­ria, van acabar votant a favor de la iniciativa. Unides Podems, ERC i EH Bildu van anunciar que passaven del no al sí per un presumpte compromís del PSOE, segons el qual les víctimes d’abusos que ho vulguin podran declarar al Congrés i es donarà a la comissió del Defensor del Poble la facultat de poder obligar a comparèixe­r membres de l’Església.

Tot i això, després de la votació, la diputada socialista Carmen Calvo va puntualitz­ar que la investigac­ió dels casos d’abusos en el si de l’Església la liderarà el Defensor del Poble i va rebutjar que es creï una comissió de la veritat, com havia manifestat Podem. Aquesta formació política s’havia felicitat i havia dit que el comitè d’experts és “una autèntica comissió de la veritat”, que podria obligar l’Església a cooperar, i que les víctimes que vulguin podrien declarar al Congrés.

Segons l’exvicepres­identa del Govern espanyol, no hi haurà una comissió de la veritat: “La veritat serà la que dictaminin els tribunals cas per cas”. La denúncia de l’escriptor Alejandro Palomas, víctima d’un depredador sexual en una escola de La Salle quan tenia 8 anys, ha estat vital per impulsar l’acord.

La fiscalia, com era previsible, va considerar que els delictes que el novel·lista va patir ja havien prescrit. Això va propiciar que el jutge arxivés les diligèncie­s prèvies que havia obert. El sobreseïme­nt va desanimar molt Alejandro Palomas.

Nombroses veus, tot i això, li van fer veure que havia aconseguit un gran triomf. Un triomf personal per la seva valentia. I un triomf col·lectiu, per animar d’altres a trencar el seu silenci. Però l’èxit més important d’Alejandro Palomas, i de totes les persones que demanen que l’Església no empari els responsabl­es “d’aquests fets dolorosos”, va ser la comissió d’investigac­ió anunciada pel president del Govern central, Pedro Sánchez, que es va reunir amb el mateix Palomas. Aquesta comissió va obtenir ahir el suport majoritari al Parlament. ●

Carmen Calvo desmenteix Podem i nega que la mesura inclogui també una comissió de la veritat

 ?? EDUARDO PARRA / EP ?? Aplaudimen­ts al Congrés després de l’aprovació de la comissió d’investigac­ió
EDUARDO PARRA / EP Aplaudimen­ts al Congrés després de l’aprovació de la comissió d’investigac­ió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain