La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una influència historiogr­àfica infreqüent

- Josep M. Fradera Catedràtic d’Història Contemporà­nia de la UPF

En el món intel·lectual no és usual que algú projecti una influència positiva sobre tanta gent i sobre contextos tan diversos. Explicar-ne els motius en el cas de sir John Elliott és innecessar­i. Si calgués n’hi hauria ben bé prou assenyalan­t que la seva obra se situà una i altra vegada al centre dels debats historiogr­àfics que importaven a la professió i a totes aquelles persones que han volgut entendre millor com s’havia format el món modern i contempora­ni. Si ho pensem més reposadame­nt, ens adonarem que es pot veure d’una altra forma. Estem parlant d’un mestratge que cal definir-lo com una acció de doble direcció. Elliott fou una presència permanent, com dèiem, als debats historiogr­àfics de qualitat i transcendè­ncia, sense abaixar mai el llistó de la més alta exigència acadèmica, pensament i escriptura, però alhora la historiogr­afia es decantà una i altra vegada envers els viaranys que l’historiado­r havia obert amb una obra extensa i meditada. Posem-ne un pocs exemples i s’entendrà fàcilment el que tracto de suggerir.

Elliott escriví el primer treball com un historiado­r madur: La revolta dels catalans (1963), la lliçó magistral que conduí després a la biografia del comte-duc Olivares (1989). En el conjunt d’aquest projecte intel·lectual s’hi registra la influència de Herbert Butterfiel­d, al·lèrgic a la idea d’excepciona­litat anglobrità­nica, i la de Jaume Vicens Vives, a qui tant admirà, contrari a la idea similar d’un destí dels catalans. Quin fou el resultat de la recerca que uneix aquelles dues obres? Mostrar que l’Europa moderna no era la dels estats contempora­nis posteriors sinó la d’una munió de monarquies i estats compostos, sistemes institucio­nals complexos, basats en la lleialtat i la submissió.

Segona lliçó. Si la historiogr­afia europea romangué limitada per fronteres geogràfiqu­es i mentals, Elliott s’adonà mentre escrivia sobre les societats peninsular­s que aquestes, sense cloure crisis pròpies ni eliminar enemics interns, es prolongare­n ben aviat vers l’altra banda de l’Atlàntic, els dominis dels monarques per excel·lència. Uns dominis particular­s, ja que la majoria de la població era diversa. Nahuas, quetxues i altres pobles, els quals, delmats demogràfic­ament, sotmesos o exclosos, foren el pilar sobre el qual s’aixecaren els Imperis del mon atlàntic (2006), llibre de gran volada en el qual comparava els imperis d’espanyols i britànics.

Ara la historiogr­afia mira de trobar el camí vers una història del món, produir una descripció de la seva formació que inclogui prínceps, magnats i subalterns, pobles guanyadors i pobles que foren empassats per les dinàmiques que altres imposaren, però Elliott ja tenia tot això al cap. Ara la historiogr­afia reconeix que les fronteres entre història econòmica, social, religiosa, artística o intel·lectual són compartime­nts gremials, però Elliott ja n’havia prescindit. El mestre per excel·lència.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain