La Vanguardia (Català-1ª edició)

Zombis nazis a la Guerra Civil

Javier Ruiz Caldera i Alberto de Toro estrenen ‘Malnazidos’, una pel·lícula amb humor, acció i terror en plena guerra espanyola

- Rarcelona

Malnazidos, que va inaugurar el festival de Sitges del 2020, aterra per fi a la cartellera després d’un periple de ball de dates a causa de la pandèmia. “La vam rodar fa gairebé tres anys. En aquest temps, el món ha canviat, nosaltres hem canviat, però la pel·lícula no”, afirma Javier Ruiz Caldera, coodirecto­r juntament amb Alberto de Toro d’aquesta història de zombis ambientada a la guerra civil espanyola, “divertida, d’acció i terror, concebuda perquè la gent rigui i salti d’ensurts i s’ho passi bé en la comunió que es genera a la sala”.

Ruiz Caldera i De Toro es van conèixer fa més de 20 anys, quan estudiaven cinema, i han col·laborat en produccion­s com Anacleto: Agente secret o Superlópez, el primer com a realitzado­r i el segon com a muntador. Sempre havien fantasieja­t amb la idea de rodar una pel·lícula junts. En el moment en què els va arribar Noche de difuntos del 38, novel·la de Manuel Martín Ferreras, van veure el material ideal per llançar-se a la piscina. “És la mena de pel·lícula que ens agrada com a espectador­s i que trobem a faltar al cinema, amb una barreja de gèneres una mica boja, perquè uneix zombis amb la Guerra Civil, i és una cosa que no s’havia fet mai i algú l’havia de fer. És un film d’ambicions comercials”, explica Ruiz Caldera. I De Toro afegeix: “Estem molt orgullosos de la pel·lícula i amb tot el que està passant creiem que és bàsic prendre un descans d’un parell d’hores i evadir-nos una estona”.

La trama ens parla d’un grup de combatents de bàndols contraris entre els quals hi ha Miki Esparbé, Aura Garrido, Luis Callejo i María Botto, que no tenen més remei que fer pinya contra un inesperat enemic en comú fruit d’un experiment ideat pels nazis en plena guerra. De la novel·la original han conservat “tant la situació inicial com els personatge­s, però hem afegit una capa de sentit de l’humor més gran que al llibre”.

Malnazidos no escatima en efectes especials i en escenes amb nombrosos extres. “El projecte ha estat complex, i en el rodatge vam patir molt. La clau per sortirne airosos ha estat l’equip que hem tingut darrere”, admet De Toro.

Esparbé i Garrido es van enamorar immediatam­ent d’una història que sabien que seria especial. “Que t’arribi un projecte així és tan complicat que, quan el tens, el vols assaborir tota l’estona. Hem gaudit com nens amb les explosions i les persecucio­ns”, assegura l’actor, que interpreta un capità nacional a qui, després d’haver provat d’alliberar moltíssims republican­s de la mort, li encarregue­n una missió suïcida. Per Garrido “ha estat un rodatge molt físic i dur, però ens ho hem passat molt bé. En ser coral, hem creat un grup molt unit”, confessa l’actriu, que fa d’una guerriller­a anarquista a qui anomenen Matacuras. “És una dona molt valenta, endurida per les circumstàn­cies i armada fins a les dents”. ●

“És la mena de pel·lícula que ens agrada com a espectador­s i que trobem a faltar al cinema”

 ?? TC ?? Aura Garrido interpreta una guerriller­a anarquista a qui anomenen Matacuras
TC Aura Garrido interpreta una guerriller­a anarquista a qui anomenen Matacuras

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain