La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Museu Rus de Màlaga continuarà obert però “hibernant”, sense obres de Sant Petersburg

-

Màlaga decideix mantenir obert el Museu Rus, tot i que no es renovaran les exposicion­s. Així ho ha confirmat l’Ajuntament un dia després que el Govern central emetés un comunicat instant a imposar “mesures de veto” a la pàtria de Vladímir Putin en matèria cultural i esportiva i que, per tant, posava en risc la continuïta­t del museu. La corporació municipal ha decidit que l’art del país de l’Est continuï formant part de la seva oferta fins al mes d’abril, quan s’acaben les exposicion­s temporals, separant així les mostres i els seus artistes d’“un governant saguinari”, afirmava Francisco de la Torre, alcalde de la capital. Ha estat ell qui ha confirmat que aquestes mostres que procedeixe­n de Sant Petersburg no es renovaran, fet pel qual el museu, tot i que obert, estarà en mode d’espera.

Les transferèn­cies que Màlaga enviava a la Federació Russa, i que suposava un import econòmic de 400.000 euros a l’any per una exposició fixa i dues més de temporals, han quedat anul·lades. No hi haurà més diners per a Rússia, si més no, en temps de guerra. “El museu ha estat i és un prestigi” per a Màlaga i renunciar-hi “no és intel·ligent”, declarava. La decisió de mantenir en funcioname­nt l’equipament, del qual depenen 80 treballado­rs, compta amb el vistiplau de l’Executiu i respecta les sancions que Europa està imposant a Rússia.

Ara s’estudia la possibilit­at de canviar la utilitat de l’espai públic. La pinacoteca, situada a la Real Fábrica de Tabacos, podria convertir-se en un aparador per promociona­r l’art local, de manera que es puguin mantenir els llocs de feina i que no siguin els treballado­rs els que “paguin els plats trencats”. És la proposta del PSOE, que al principi defensava el tancament total de la instal·lació. Per la seva banda, Ciutadans amplia l’oferta a artistes espanyols i altres exposicion­s privades, mentre que IU advoca per acollir “una gran mostra a favor de la pau en què es convidi artistes ucraïnesos i russos” que estiguin en contra de la invasió. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain