La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Mostra d’Igualada torna amb 47 espectacle­s i 10 estrenes absolutes

- MAGÍ CAMPS BaBcRa Va

Ara fa dos anys, la Mostra d’Igualada va anunciar el programa d’aquella edició i al cap de dos dies la Conca d’Òdena va ser confinada en el primer esclat de la covid. L’any passat, l’edició va ser virtual. Aquest any, doncs, els organitzad­ors hi han volgut posar el coll i oferir una gran mostra presencial, “per curar les cicatrius de la nostra societat”, afirma l’alcalde de la capital de l’Anoia, Marc Castells.

Coincidint amb la capitalita­t cultural, la 33a edició de la festa del teatre ha aplegat més recursos, per garantir una mostra que doni múscul a la ciutat. “La cultura és el futur de la nostra societat. Barcelona és un cap molt gros, però també necessitem que el país tingui un cos potent”, afegeix Castells.

Amb aquest objectiu, la Mostra d’Igualada, que compta amb el suport de l’Ajuntament i de la Generalita­t, a través de l’ICEC, planteja quatre dies, del 31 de març al 3 d’abril, amb un pressupost de 412.000 euros, gràcies sobretot a l’increment en les subvencion­s.

La majoria de les companyies són catalanes, però també n’hi ha de València i les Balears, Madrid, Castella-la Manxa i el País Basc, i coproducci­ons amb Àustria i Suècia. Teatre, sí, però també circ, titelles, dansa, musicals..., tot molt interdisci­plinari, perquè “cada vegada és més difícil posar-hi etiquetes”, raona Ramon Giné, el director artístic de la mostra.

La companyia catalana EYE2030 hi presenta Intempèrie, una fabulació sobre un altre futur possible des del cor d’Europa. Els bascos Marie de Jongh hi porten una proposta de gran format, Ama, una història de “superanti-herois del quotidià”. Dirigida per Sol Picó, la Companyia de Comediants La Baldufa hi estrena Imperfect, en què tres cossos imperfecte­s decideixen superar els seus límits experiment­ant amb la dansa. L’única companyia que hi presenta dos espectacle­s és la catalana Olympus Kids, un projecte de l’Agrupación Señor Serrano, que hi representa­rà dues obres infantils, on no podran entrarhi els adults: Amazones i Demèter. I així fins a un total de 47 espectacle­s de 46 companyies, 10 dels quals són estrenes absolutes i 6 més no s’han vist mai a Catalunya.

Les propostes són “innovadore­s i obertes al món, centrades en problemes actuals, com la precarieta­t laboral, els transtorns alimentari­s, la crisi climàtica, els refugiats...”, refereix Giné.

El regidor de Cultura, Pere Camps, dona la dada del centenar de voluntaris que donaran suport a l’organitzac­ió i explica la metàfora del cartell, que és una bèstia de càrrega amb orelleres: “Impedeixen la visió lateral i nosaltres volem que mirem la vida en 360º”.

Una quinzena de programado­rs, amb una delegació italiana i una altra d’occitana, seran presents a la mostra, on tots els espectacle­s seran presencial­s i l’única limitació covid és que hi haurà control d’accés en els que es facin a l’aire lliure. ●

Els espectacle­s són interdisci­plinaris i per a totes les edats, com els dos infantils d’Olympus Kids

Teatre, dansa, circ, musicals, titelles..., multidisci­plinaritat que fa difícil posar-hi etiquetes

 ?? EBarce on   e eoe ?? Marc Castells, Ramon Giné, Miquel Curanta i Pere Camps
EBarce on e eoe Marc Castells, Ramon Giné, Miquel Curanta i Pere Camps

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain