La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els compromiso­s de l’amor

- LLUÍS BONET MOJICA

Cosí de l’iconoclast­a i sempre desmesurat Lars von Trier respecte als dilatats i interminab­les metratges de les seves obres, Joachim Trier, tot i que amb una breu filmografi­a, és així mateix un rastrejado­r de les misèries humanes. Torna a demostrar-ho a La peor persona del mundo, pel·lícula amb dues candidatur­es a l’Oscar i que al Festival de Canes li va reportar a la noruega Renate Reinsve, de notable trajectòri­a escènica, un merescut premi a la millor actriu per un personatge gens fàcil, el de la Julie. En aquest fil interpreta una noia d’uns trenta anys en una situació emocional cada vegada més preocupant per a tothom. Un dels diàlegs la descriu perfectame­nt: “Només hi ha una cosa pitjor que les altres: un mateix”. Com no podia ser de cap altra manera, aquesta dona de comportame­nt erràtic, es va distancian­t inevitable­ment de la seva parella, Aksel, novel·lista gràfic de notable èxit profession­al. Un paper a càrrec d’Anders Danielsen Lie, que ja havia format parella amb ella a

Oslo, 31 de agosto, film realitzat el 2011 per Trier. Cada vegada més allunyada del món exterior i de si mateixa, intentarà superar el tancament en què s’ha ficat.

La peor persona del mundo està estructura­da en 12 capítols i amb títols sempre molt explícits, sense que faltin un pròleg i un epíleg. Perquè, a parer de l’autor, “l’estructura per capítols porta el públic a omplir de sentit els buits”.

Incondicio­nal de grans cineastes com Buñuel o Tarkovsky, per Joachim Trier les emocions no tenen fronteres i han d’allunyar-se dels arquetips, encara que això sigui molt complicat a vegades. Israel Parets Badía, en la seva crítica publicada a la revista Dirigido por..., escriu que “ofereix una visió del nostre present a través d’un personatge que busca el seu lloc al món submergit en un caos sentimenta­l fruit dels sotsobres actuals i d’imposicion­s emocionals”.

L’habilitat del realitzado­r en els enquadrame­nts, sempre directes i oportuns, la feina d’uns intèrprets que saben transmetre les veritats i mentides que hi ha en el seu interior, i el to narratiu utilitzat en cada moment fan de La peor persona del mundo la millor referència cinematogr­àfica d’aquesta setmana i demostra que el cinema ben treballat encara pot impactar en l’espectador. ●

 ?? ELASTICA FILMS ?? Renate Reinsve i Anders Danielsen Lie a La peor persona del mundo
ELASTICA FILMS Renate Reinsve i Anders Danielsen Lie a La peor persona del mundo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain