La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ordre turc

- JOAN GOLOBART

Ordre. Sens dubte és un dels valors més importants perquè qualsevol equip tingui consistènc­ia. Des de l’ordre és molt fàcil gestionar els espais i els ajuts, la qual cosa facilita enormement la capacitat defensiva. També fa que sigui molt més fàcil exercir la sortida de pilota amb sentit i buscar les zones de desmarcatg­e més adequades. I ahir el Galatasara­y ens va sorprendre amb un ordre extrem quan semblava que era un equip més anàrquic. I això va donar lloc que el Barcelona, amb ganes però sense la intensitat requerida, amb prou feines fos capaç de rematar en la primera meitat.

Movent la pilota. Si un equip ordenat sempre és difícil de superar, la tasca del rival ha de ser la de desordenar el rival a tota hora, i més si pretén jugar i transitar mitjançant la possessió de la pilota. El gran Barcelona, el que va liderar el futbol mundial, tenia dos o tres sistemes per a això. Un, mitjançant la possessió de la pilota. Movent-la d’un costat del camp a un altre perquè el rival traslladi lateralmen­t la defensa zonal. Avorrint-los i provocant que, després d’alguna pausa, els jugadors rivals deixessin de moure’s. Era llavors quan apareixien els espais. Un altre, a través de passades interiors amb desmarcatg­es entre línies que feien que els rivals no sabessin si acompanyar el jugador que es desmarcava o no, i amb aquells dubtes existia un cert desordre que debilitava el sistema defensiu. I el tercer, quan el rival, al seu propi camp i després de robar l’esfèrica al Barça, provava de sortir a la contra, però estant desordenat no trobava sortida fàcil i amb això es produïa la pèrdua. Però ahir el Barça es va equivocar a la primera meitat perquè li van faltar dues coses molt importants. D’una banda, els desmarcatg­es en diagonal per buscar l’esquena dels defenses. Aquests defenses tan sòlids ne

La tasca del Barça ha de ser la de desordenar el rival, i més quan pretén jugar

cessiten ser molt més exigits que el que pot ser baixar a rebre, han de viure sempre amb la necessitat de mirar als retrovisor­s. Que és quan es perden aquelles dècimes de segon que faciliten a l’assistent fer la passada.

Qui activa la passada? Els moviments dels jugadors són una cosa fonamental. Tots sabem el gust que produeix presenciar una passada que troba el jugador projectant la seva correguda cap a la porteria contrària. Però si tanquen els ulls i s’imagi

El gran Barça tenia dos o tres sistemes per desendreça­r l’oponent; ahir no en va aparèixer cap

nen la millor d’aquestes accions, s’adonaran que sempre és la mateixa composició. Un jugador opta per canviar de ritme i desmarcar-se cap a un espai. I el posseïdor de la pilota intueix o visualitza l’acció i li llança l’esfèrica, que acaba en la trajectòri­a del jugador desmarcat. Ahir això no ho vam veure en tot el partit.

 ?? BÀLEX GARCIA ?? Boey bloquejant l’avanç de Memphis Depay ahir a la nit al Camp Nou
BÀLEX GARCIA Boey bloquejant l’avanç de Memphis Depay ahir a la nit al Camp Nou
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain