La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els rojos de l’Osasuna

Un col·lectiu rescata la memòria dels represalia­ts del 1936 al club navarrès

- XAVIER G. LUQUE

El 2020, en ocasió del centenari de la fundació del Club Atlètic Osasuna, un grup de periodiste­s i investigad­ors es va proposar de recuperar la memòria de jugadors i directius que el 1936 van ser represalia­ts pel seu compromís amb les llibertats i la democràcia, i condemnats a un oblit que fins no fa gaire semblava etern. Es tracta en general de personalit­ats de relleu de la societat navarresa als qui la seva connexió amb el futbol i l’Osasuna els va aportar una significac­ió pública que en va precipitar la persecució immediata després del cop d’Estat, que, en el cas de Navarra, va tirar endavant immediatam­ent, sota el sanguinari control del general Emilio Mola.

En la relació que va formant aquest grup que vol recuperar la memòria històrica de l’Osasuna apareixen incomptabl­es històries de desenllaç tràgic. El col·lectiu Osasuna Memoria ja ha impulsat la publicació de dos llibres biogràfics: Ramón Bengaray: Osasuna y República, d’Esther Aldave Monreal, i també Y el tiempo se detuvo. Natalio Cayuela: Osasuna y justicia, d’Eduardo Martínez Lacabe. Una tercera obra de caràcter més general es titula Rojos. Fútbol, política y represión en Osasuna, de Mikel Huarte Alzueta.

Com explica aquest últim, entre els fundadors de l’Osasuna “hi trobem una majoria que sent nacionalis­ta i que entén la importànci­a que el nou club sigui de caràcter apolític”, però també assenyala que “entre els seus primers presidents i en la majoria de les successive­s directives des del 1928 fins al 1936 hi va haver destacats esquerrans”.

És significat­iu que els fundadors decidissin batejar en eusquera la nova entitat (Osasuna significa ‘la salut’) i rebutgessi­n els termes anglosaxon­s que estaven de moda a l’època.

En crear-se la Lliga, el febrer del 1929, l’Osasuna va començar a Segona Divisió i, després d’un pas per Tercera, va debutar en la màxima categoria la temporada 1935-36. És l’èxit d’un president, Natalio Cayuela, un jurista ben situat en la societat pamplonesa. Va estar deu anys al capdavant del club, amb implicacio­ns a Acció Republican­a, la Creu Roja de Pamplona, el Nuevo Casino, l’Orfeó Pamplonès i era Natalio Cayuela. A primera fila de la llotja del camp de San Juan, amb camisa blanca i el corbatí descordat també promotor del diari republicà Democracia.

La revolta es va imposar a tot Navarra i va donar pas a una repressió descarnada. Cayuela va ser detingut, empresonat i finalment afusellat al costat de 51 persones més, entre elles el seu germà Santiago. Un altre germà, Enrique, secretari municipal, va sobreviure amagat durant mig any a l’interior del rellotge de l’estació d’autobusos de Pamplona, abans d’aconseguir fugir a Xile. El seu net, José Weinstein Cayuela, ministre de Cultura de Xile durant la presidènci­a de Ricardo Lagos, és un dels nombrosos familiars que el col·lectiu Osasuna Memoria ha localitzat.

Per citar només uns quants dels represalia­ts que van tenir relació amb el club, hi apareixen Eduardo Aizpún (primer president, inhabilita­t de la seva plaça de jutge), Ignacio Perillán (primer secretari, empresonat a Astúries, va eludir l’afusellame­nt i va ser inhabilita­t fins al 1965 de la seva plaça de jutge), Txomin Meaurio (fundador i jugador, advocat, condemnat a dues penes de mort i 30 anys de presó), Eladio Cilveti (soci fundador, possibleme­nt va ser qui va batejar el nou club, afusellat), Alberto Lorenzo (directiu, delatat per un veí i empresonat), Fortunato Aguirre (fundador, alcalde d’Estella, afusellat), Ramón Bengaray (directiu, tipògraf, detingut l’agost del 1936, desaparegu­t), Filomeno Urdiroz (jugador, afusellat), Florencio Alfaro (directiu, detingut a Sant Sebastià i llançat al mar), Enrique Astiz (directiu, assassinat l’agost del 1936), Leandro Villafranc­a (seguidor habitual en els desplaçame­nts, afusellat després d’obligar-lo a cavar la seva tomba; el seu fill José Javier, directiu, va morir a la presó)...

La relació que aporta el col·lectiu inclou vint noms més. Segons el Fons de la Memòria Històrica la repressió franquista a Navarra va registrar 3.507 víctimes mortals entre el 1936 i el 1948.

Els familiars reclamen, sense gaire èxit, una reparació pública a El Sadar

 ?? OSASUNA MEMORIA ??
OSASUNA MEMORIA
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain