La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia estudia nacionalit­zar les empreses estrangere­s que tanquen negocis

-

El Govern de Rússia està a prop de confiscar i fins i tot nacionalit­zar les empreses de propietat estrangera que estan abandonant el país per la invasió d’Ucraïna.

En la seva primera resposta explícita en l’èxode de companyies estrangere­s, des d’Ikea a McDonald’s, el Ministeri d’Economia rus ha esbossat polítiques per prendre el control temporal de les que marxin quan la propietat estrangera superi un 25%.

D’acord amb les propostes, la decisió recauria en un tribunal de Moscou. Congelar les accions de les empreses de propietat estrangera seria part d’un esforç per preservar la propietat i els empleats. La gestió externa passaria al banc estatal de desenvolup­ament VEB.RF. Els propietari­s tindrien cinc dies per reprendre l’activitat o recórrer a altres opcions, com la venda de la seva participac­ió.

“El Govern rus ja està treballant en mesures que inclouen la fallida i la nacionalit­zació de la propietat de les empreses estrangere­s obligades a sortir”, va dir l’expresiden­t rus Dmitri Medvédev. Uns 3 milions de russos treballen per a empreses amb seu a l’estranger o empreses nacionals en societats conjuntes .

En tot cas, el Ministeri d’Economia va suggerir que les seves mesures estarien més orientades a la subhasta d’actius que a la nacionalit­zació. “El projecte té per objectiu animar les organitzac­ions sota control estranger a no abandonar les seves activitats al territori de Rússia”, va afirmar.

La secretària de premsa de la Casa Blanca, Jen Psaki, va dir ahir que “hi hauria mesures que prendríem” si Rússia s’apoderés dels actius privats de les empreses que estudien retirar-se i sortir del país. Aquestes inclouen la possible detenció d’actius russos a l’estranger. ●

Els propietari­s tindrien cinc dies per acceptar el canvi o vendre la seva participac­ió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain