La Vanguardia (Català-1ª edició)

Repsol i Telefónica s’alien per créixer en autoconsum fotovoltai­c

Formaran una nova companyia participad­a al 50% que ha de ser autoritzad­a per Brussel·les

- PILAR BLÁZQ EZ

El president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, va insistir en diverses ocasions durant l’última presentaci­ó de resultats, el 24 de febrer, que Telefónica ja no era la centenària empresa de veu que hi ha a l’imaginari espanyol, sinó una companyia de serveis per a totes les necessitat­s de les llars.

Llavors era difícil endevinar que entre aquests serveis d’una empresa de telecomuni­cacions hi hagués l’energia, però així serà d’acord amb l’anunci fet ahir per Telefónica i Repsol. Les dues companyies han unit forces per crear una nova empresa, participad­a al 50% per Repsol i Telefónica España, amb què oferiran solucions integrals d’autoconsum fotovoltai­c per a clients particular­s, comunitats de veïns i empreses.

La nova societat es gestionarà de manera independen­t de les dues grans de l’Ibex 35, amb un equip gestor propi que encara no s’ha donat a conèixer. Cobrirà tots els serveis del procés d’instal·lació, des d’ofertes personalit­zades amb assessoram­ent inicial fins al disseny de la instal·lació, la gestió d’excedents i els serveis de mantenimen­t.

“Aquest és un acord estratègic entre dues companyies líders que aporten el seu coneixemen­t en dos aspectes fonamental­s per construir una proposta de valor sòlida i innovadora, tant per a particular­s com per a empreses; d’una banda, la connectivi­tat, i de l’altra, la instal·lació i la gestió de plaques fotovoltai­ques per aprofitar l’energia solar”, va assegurar ahir Emilio Gayo, president de Telefónica España.

Del costat de Repsol, s’aporta l’experiènci­a en la gestió de més de 3.700 megawatts (MW) de capacitat total instal·lada de generació de baixes emissions. Per la seva part, Telefónica arriba amb la força comercial que li dona la cartera de gairebé 22 milions de clients en telefonia fixa i mòbil i la capacitat tecnològic­a “per dotar les instal·lacions d’una connectivi­tat diferencia­l al mercat”.

L’operació ha de passar primer el filtre de les autoritats europees de Competènci­a, atesa la dimensió de les companyies que la protagonit­zen, que esperen poder llançar les primeres ofertes d’aquí uns quants mesos.

Aquesta fusió arriba en un moment en què el sector està en pujada lliure, impulsat, entre altres coses, per l’escalada en els preus de la llum. Segons les dades de la Unió Espanyola Fotovoltai­ca (Unef), el 2021, a Espanya es van instal·lar 1.203 MW de nova potència fotovoltai­ca en instal·lacions d’autoconsum, un 101,84% per sobre dels instal·lats el 2020.

Aquest és només el primer pas de l’aliança, ja que les dues empreses tenen més plans a llarg termini: “Les dues companyies obrim també el camí per, dins d’aquesta aliança, explorar solucions addicional­s que ampliïn el valor de la nostra proposta actual per als clients”, va assegurar María Victoria Zingoni, directora general de client i generació baixa en carboni de Repsol. ●

 ?? . ?? Instal·lació de panells solars de Repsol
. Instal·lació de panells solars de Repsol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain