La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mango torna a beneficis i apunta cap als Estats Units

El grup vol compensar el tancament de Rússia en altres mercats

-

Mango ha tornat als resultats positius després d’un 2020 marcat per l’impacte de la pandèmia i les restriccio­ns al comerç. La multinacio­nal tèxtil dirigida per Toni Ruiz s’ha recuperat de les pèrdues de fa dos anys i va tancar l’exercici 2021 amb una xifra de vendes que gairebé iguala la del 2019, quan va obtenir una facturació rècord, va informar el grup ahir. Així, l’últim any va ingressar 2.234 milions d’euros, un 21,3% més respecte dels 1.842 milions registrats el 2020 i a poca distància dels 2.374 milions del 2019.

Malgrat que les vendes estan una mica per sota de l’època precovid, la cadena fundada a Catalunya per Isak Andic guanya més. El resultat net assoleix els 67 milions d’euros i triplica així els 21 milions de fa dos anys. Es tracta del seu benefici més gran des del 2014. El 2020, en canvi, va perdre 173 milions.“Els resultats del 2021 demostren la bona evolució de la companyia durant els últims exercicis, i són fruit de la feina de tot l’equip”, afirma Ruiz, conseller delegat de Mango. Des de la seva arribada al grup, Ruiz ha impulsat un procés de sanejament dels comptes amb què ha aconseguit reduir el deute net a zero –el 2014 va assolir un pic de 568,7 milions–. Ara Mango té un deute negatiu de vuit milions d’euros. “Aquesta situació no es donava en el balanç des de fa més d’una dècada”, subratllen.

L’evolució de les vendes ha anat millorant a mesura que avançava el 2021. Els primers quatre mesos de l’any encara quedaven restriccio­ns al comerç en algun dels seus principals mercats, com França, Alemanya i el Regne Unit. Tot i això, les vendes de l’últim trimestre de l’any van superar les del mateix període del 2019. Per canals, l’online continua creixent, fins a representa­r ja un 42% dels ingressos totals del grup.

Ara la companyia manté tancades de manera temporal les seves 55 botigues a Rússia per la invasió d’Ucraïna i les dificultat­s per operar al país per les sancions. No és fútil, ja que el pes de Rússia en el seu negoci és molt rellevant –el país se situa entre els seus cinc principals mercats i aporta un 8% dels ingressos–. Per mitigar l’impacte econòmic, la multinacio­nal intentarà compensar el tancament rus impulsant altres mercats, especialme­nt els Estats Units i l’Índia, on volen créixer. Al país nord-americà Mango ha accelerat la seva expansió amb l’obertura de quatre botigues noves i aquest any, a més a més, obrirà un gran establimen­t a Nova York, al cor comercial de la Cinquena Avinguda, cosa que suposa una fita per al grup. En total, la cadena va finalitzar el 2021 amb 2.447 punts de venda als seus 110 mercats. ●

La companyia va facturar 2.234 milions d’euros el 2021, un 21% més, i va guanyar 67 milions

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Toni Ruiz, conseller delegat de Mango, a la botiga insígnia de la firma, al passeig de Gràcia
CÉSAR RANGEL Toni Ruiz, conseller delegat de Mango, a la botiga insígnia de la firma, al passeig de Gràcia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain