La Vanguardia (Català-1ª edició)

Europa perd Rússia

- Jordi Juan Director

La guerra d’Ucraïna separarà definitiva­ment Rússia d’Europa. Val la pena rellegir aquests dies Els europeus, el magnífic llibre de l’historiado­r britànic Orlando Figes, on explica el naixement del concepte de “cultura europea” durant el segle XIX que va facilitar que, entorn del 1900, “a tot el continent s’estiguessi­n llegint els mateixos llibres, fent reproducci­ons dels mateixos quadres o tocant la mateixa música”. El llibre explica com la cort dels tsars a Rússia es va esforçar per oferir a Sant Petersburg les mateixes òperes que s’estrenaven a París, Viena o Londres i com el ferrocarri­l va facilitar la interconne­xió dels genis i de les modes dels diferents països. El segle XX, marcat per les dues guerres mundials i pel teló d’acer, imposat pel règim soviètic, va separar les dues Europes d’una forma radical. La caiguda del Mur el 1989 obria una possibilit­at de tornar a l’esperit del XIX, però, vist ara en perspectiv­a, Occident va preferir recuperar els països que s’anaven esqueixant de l’antiga URSS, i es va optar per deixar aïllada Rússia.

En aquest sentit, no es perdin l’entrevista que el nostre correspons­al a París, Eusebio Val, ha realitzat a l’exdiplomàt­ic rus Vladímir Feodorovsk­i, que va viure en primera línia en l’administra­ció de Mikhaïl Gorbatxov tot el final de la guerra freda. Segons la seva opinió, Occident va tenir la gran oportunita­t d’associar-se amb Rússia, però es va optar per oblidar-la perquè era el que més interessav­a als Estats Units.

L’allunyamen­t de Rússia, com a conseqüènc­ia de la guerra, ja s’està començant a deixar veure. Al nostre suplement Diners, expliquem el viatge de retorn de grans companyies espanyoles que han tancat botigues i factories. Això és només el començamen­t. Europa i Rússia s’han d’acostumar a viure d’esquena una amb l’altra. Els que creien que els interessos econòmics de Rússia, per la seva dependènci­a com a client i proveïdor d’Europa, prevaldrie­n sobre els somnis de grandesa de Vladímir Putin han errat el tret.

Rússia no tindrà més alternativ­a a partir d’ara que mirar més cap a Àsia, especialme­nt a la Xina, i Europa ha de ser més autosufici­ent i, amb tota probabilit­at, més dependent dels Estats

Units.

 ?? RAMÓN  ABRIEL / EFE ??
RAMÓN ABRIEL / EFE
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain