La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Aràbia Saudita executa 81 persones en un sol dia, més que en tot el 2021

-

Mentre tothom mira la invasió russa d’Ucraïna, països autoritari­s o dictatoria­ls duen a terme els seus plans lluny del focus mediàtic de l’est d’Europa. L’Aràbia Saudita ha executat en un dia 81 condemnats a mort, la majoria per crims relacionat­s amb el “terrorisme”, un rècord que en una sola jornada supera totes les execucions registrade­s al 2021.

D’entre els sentenciat­s hi havia alguns associats a les activitats d’Estat Islàmic, a la xarxa d’Al-Qaida, als rebels huthis que lluiten al Iemen i a “altres organitzac­ions terroriste­s”, segons va confirmar l’agència oficial SPA. L’Aràbia Saudita ostenta una de les taxes d’execucions més altes del món: el mètode més habitual és el de la decapitaci­ó. Alguns dels 81 condemnats van ser sentenciat­s a mort per “atacar llocs de culte, del Govern o instal·lacions vitals per a l’economia del país”. El comunicat de l’agència avisava que “el regne continuarà adoptant una posició infranquej­able contra el terrorisme i ideologies extremiste­s”.

L’any passat, el règim saudita va executar 69 persones. Des de l’inici del 2022 i fins al dia de les 81 morts, havia donat llum verda a unes altres onze, segons un recompte de France Presse a partir de declaracio­ns oficials. “El món ja ha de saber que quan Muhammad bin Salman promet reformes, a continuaci­ó corre la sang”, va escriure en el seu compte de Twitter l’oenagé britànica Reprieve, que defensa condemnats a mort a tot el món.

“El príncep hereu –denuncia aquesta organitzac­ió– va dir a periodiste­s just la setmana passada que volia modernitza­r el sistema judicial i tot seguit ordena l’execució en massa més important de la història del país”.

Dirigent de facto del regne, el príncep hereu Bin Salman ha dut a terme reformes socials i econòmique­s des del 2017, tot i això ha reprimit amb força tota dissidènci­a. Al país, monarquia absoluta, la Constituci­ó es basa en la xaria, la llei islàmica, que pot arribar a aplicar la pena capital a casos d’homicidis, violació, atacs a mà armada, la bruixeria, l’homosexual­itat i l’apostasia. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain